Dafne SchippersbrugUtrecht
Project
Dafne Schippersbrug
Opdrachtgever
Gemeente Utrecht
Architect
Rudy Uytenhaak Architectenbureau en NEXT Architects
Locatie
Utrecht
Projectomvang

110 m over het Amsterdam-Rijnkanaal; brugdekdikte van slechts 30 cm

Doorlooptijd
Maart 2015 – April 2017

Rudy Uytenhaak Architectenbureau en NEXT Architects ontwierpen een nieuwe brug over het Amsterdam Rijnkanaal. De Dafne Schippersbrug – vernoemd naar atlete Dafne Schippers – brengt fietsers en voetgangers van Leidsche Rijn naar de binnenstad van Utrecht. Aan de stadszijde landt de brug op de nieuwe Montessorischool in het Victor Hugoplantsoen. De brug is extra slank uitgevoerd: een brugdek van 30 cm dik is opgehangen aan tuien en overspant 110 meter. Ook de pylonen zijn bijzonder.

Pylonen
Aan de zijde van Leidsche Rijn heeft de brug een hoge A-vormige pyloon, waar de hoofdkabels in het midden vastzitten. Aan de stadszijde staat een H-vormige pyloon, met kabels aan de buitenzijde.  De hangers van de A-vormige pyloon komen naar het midden om vervolgens weer uit te waaieren naar buiten. Beide pylonen zijn opgebouwd uit staalplaten die alle kanten op verlopen onder diverse hoeken. Ook voor constructief adviseur ABT vormde de brug een flinke uitdaging.

Rol ABT
ABT heeft voor deze brug het definitief ontwerp (DO) en het uitvoeringsontwerp (UO) gemaakt, in opdracht van aannemer Ippel Civiele Betonbouw / Strabag BV. Er is voor een 3D-aanpak gekozen. Naast de Revit-software is ook gebruikgemaakt van programmeeromgeving Dynamo. Deze nieuwe aanpak maakt het mogelijk om de hoofdkabels en tuien exact te modelleren over getordeerde vlakken.

Uitvoering
In de herfst van 2016 is de brug geplaatst. Eerst de pylonen, en vervolgens de hoofdkabels waar de tuien aan hangen. Daarna was het de beurt aan het brugdek. Dit dek bestaat uit tien segmenten, waarvan de middelste twee eerst zijn ingehangen, en vervolgens om en om per twee segmenten links en rechts naar de pylonen is gewerkt. ABT heeft de volgorde van inhangen bepaald, op basis van krachtswerking en vervormingen in de constructie. De segmenten zijn vervolgens aan elkaar gestort. ABT heeft hiervoor ook de krachtswerking bepaald, waarbij naar voren is gekomen dat het ballastprincipe toegepast diende te worden. Van tevoren aangebrachte ballast – in de vorm van met water gevulde bakken – houden de brug in evenwicht om vervormingen te voorkomen. Inmiddels heeft de officiële opening van de Dafne Schippersbrug plaatsgevonden en heeft de Gemeente Utrecht er een prachtige fiets- en loopbrug bij. Bekijk ook de video!

Deel dit bericht