Cygnus Gymnasium
Cygnus Gymnasium Amsterdam
Cygnus Gymnasium
Cygnus GymnasiumAmsterdam
Cygnus Gymnasium
Cygnus Gymnasium Amsterdam
Cygnus Gymnasium
Cygnus Gymnasium Amsterdam
Cygnus Gymnasium
Cygnus GymnasiumAmsterdam
Cygnus Gymnasium
Cygnus Gymnasium Amsterdam
Project
Cygnus Gymnasium
Opdrachtgever
Amarantis Onderwijsgroep
Architect
Wessel de Jonghe Architecten
Locatie
Amsterdam
Projectomvang

Circa 7.000 m² bvo

Doorlooptijd
2008 - 2013

Oorspronkelijk een ambachtsschool, tot voor kort een ROC en nu een gymnasium: het nieuwe onderkomen van het Cygnus Gymnasium aan de Amsterdamse Vrolikstraat heeft een lange geschiedenis als schoolgebouw. Het rijksmonument van architect Ben Ingwersen uit 1956 heeft een facelift gekregen. Diverse ruimten zijn in hun oude glorie teruggebracht en het gebouw is voorzien van een nieuwe klimaatinstallatie.

Gevel
De kenmerkende ‘brise soleil’ schermgevel uit geprefabriceerde ‘schokbeton’-elementen is op detailniveau aangepast. Ook is de gevel voorzien van aangepast dubbelglas en lichtwering en er zijn  geluidwerende voorzieningen getroffen. De afgewogen aanpassingen van de monumentale gevel in combinatie met het voorgestelde klimatiseringsconcept leiden tot een energetisch duurzaam gebouw met een sterk gereduceerde CO2-emissie.

Prijzen
In 2013 ging de Geurt Brinkgreve Bokaal naar het Cygnus Gymnasium. De Geurt Brinkgreve Bokaal wordt uitgereikt aan het beste initiatief op het gebied van herontwikkeling of renovatie van erfgoed in de bestaande (woning) voorraad.

In 2014 won het Cygnus Gymnasium de Gulden Feniks in de categorie Renovatie. De Gulden Feniks wordt uitgereikt door het Nationaal Renovatie Platform (NRP) en is dé prijs ter bevordering van en inspiratie voor duurzaam gebruik van de bestaande omgeving. Ieder jaar wordt de NRP Gulden Feniks uitgereikt aan de beste renovatie- en (gebied)transformatieprojecten van Nederland. De jury gaf aan dat de renovatie van het Cygnus Gymniasium, ontwerp van Wessel de Jonghe Architecten bna bv, met veel respect is uitgevoerd. “Het zeer grondige kleurenonderzoek en het vervolgens waar mogelijk herstellen van de oorspronkelijke kleurstelling voegt veel waarde en karakter toe aan deze renovatie. Het gebouw is duurzaam en de renovatie heeft een voorbeeldfunctie: hoe je door goed opdrachtgeverschap van een verkommerd gebouw weer een school maakt die gekend en gewaardeerd wordt.”

ABT verzorgde de bouwtechnische advisering, de brandveiligheid en de constructieve advisering.

Deel dit bericht