Glazen gevel P.C. HooftstraatAmsterdam
Glazen gevel P.C. HooftstraatAmsterdam
Project
Crystal Houses P.C. Hooftstraat
Architect
MVRDV
Locatie
Amsterdam
Doorlooptijd
2014 - 2016

Verandering van het gevelbeeld in de binnenstad van Amsterdam is uitzonderlijk. Architectenbureau MVRDV en Gietermans & van Dijk kregen voor een bijzonder project in de chique P.C. Hooftstraat een opdracht om een nieuwe gevel te ontwerpen. De uitstraling moet passen bij gerenommeerde modehuizen als Prada, Chanel en Dior.

MVRDV bedacht een gevel van glazen bakstenen, in vorm identiek aan de bestaande 19e-eeuwse gevel. ABT dacht mee over de technische realisatie. Een wereldwijde zoektocht eindigde bij de Italiaanse firma Poësia die heldere, volledig transparante bakstenen kon produceren. Maar hoe verbind je zulke glazen bakstenen tot een metselwerk? En hoe zorg je ervoor dat de gevel niet alleen mooi, maar ook veilig is?

Creatief innoveren
De opbouw van de glazen gevel bestaat uit UV verlijmde, massieve glazen stenen. Niet alleen de stenen, ook de kozijnen en zelfs de paneeldeur zijn uit glas vervaardigd.  Nog nooit eerder is,  met massieve glazen bakstenen,  een zelfdragende gevel gemaakt.

De 8,80 meter hoge gevel, vergde een zeer grote maatnauwkeurigheid. Daarnaast moest tijdens de bouw van de gevel, ook binnen de toegestane tolerantie worden gewerkt. Net als bij het afstellen van motorkleppen, is hier gebruik gemaakt van voelermaten. Melk is gebruikt om de eerste laag stenen waterpas te stellen. Melk geeft, in tegenstelling tot water, voldoende reflectie.

Rol ABT
Op 18 april 2016 is de Chanel winkel geopend. ABT onderzocht in het Stevin Laboratorium van de TU Delft de bouwfysische en constructietechnische aspecten van de glazen gevel. De sterkte en stijfheid van het glas is beproefd door de onderzoeksgroep Glas van de TU Delft.

Nominaties en awards
De glazen gevel van de Chanel winkel aan de P.C. Hooftstraat was genomineerd voor de Vernufteling 2016. Dit is dé jaarlijkse prijs die door NLingenieurs aan het advies- of ingenieursbureau met het meest vindingrijke project wordt uitgereikt. Eind 2016 heeft Crystal Houses de Innovatie Award 2016 gewonnen: een prijs uitgereikt voor het meest innovatieve glasproject van 2016. Daarnaast is de befaamde glazen gevel bekroond met de Façade 2016 Innovation Award. Dit is dé international ingenieursprijs voor gevelengineering uitgereikt door de Society of Façade Engineers (SFE). 

Foto's
ABT
Deel dit bericht