Cruise Terminal Rotterdam
Cruise Terminal Rotterdam
Project
Cruise Terminal Rotterdam
Opdrachtgever
Havenbedrijf Rotterdam
Architect
TomDavid Architecten
Locatie
Rotterdam
Projectomvang

6.655 m2 bvo

Doorlooptijd
2013 – 2015

Elk jaar meren tientallen cruiseschepen af in Rotterdam. Passagiers ontschepen in de Cruise Terminal Rotterdam, industrieel erfgoed met een iconisch silhouet. Naar verwachting verdubbelt het aantal bezoekende cruiseschepen per 2018. De schepen worden bovendien steeds groter. Dat maakte uitbreiding van het monument noodzakelijk.

Kofferafhandeling en passagiersbrug
Met name de ruimte voor kofferafhandeling werd te klein. Om alle koffers af te handelen is totaal 1.000 m2 oppervlakte nodig. Dit werd tot op heden met een tent op de kade gerealiseerd. Doel was om een oplossing te bedenken voor voldoende kofferruimte waarbij de tent kon vervallen.

Inpandig kon met een kleine verbouwing én verplaatsing van het bekende Café Rotterdam naar de eerste verdieping, 700 m2 worden gerealiseerd. De nog extra benodigde 300 m2 werd gevonden door vóór de terminal een stalen constructie te bouwen. Daarin zit een slim detail: de ruimte onder de constructie kan middels zeildoeken worden afgespannen en ingericht worden als kofferruimte. Als er geen cruiseschepen zijn, worden de zeildoeken opgespannen tegen het plafond. Café Rotterdam krijgt een terras op deze constructie, vijf meter boven maaiveld, met een majestueus uitzicht over de Maas, de Erasmusbrug en de skyline van Rotterdam.

Ondertussen werd in Spanje een nieuwe passagiersbrug besteld, die in de zomer is geplaatst. Deze brug kan de allergrootste cruiseschepen ter wereld bedienen met een aansluithoogte aan het schip van 12 meter boven de kade.

Gevelrenovatie
Voor gebouweigenaar Gemeente Rotterdam werd in ditzelfde project de renovatie van de gehele gebouwschil ter hand genomen. Er kwam een nieuw geïsoleerd dak. De buitenwanden werden gestript en betonreparaties werden uitgevoerd. De authentieke smalle stalen gevelprofielen werden in originele staat hersteld of vervangen door nieuwe profielen, voorzien van geïsoleerd renovatieglas.

Rol ABT
ABT was vanwege de kennis van gevelbouwend Nederland (Building Envelope Engineering) betrokken bij de selectie van de gevelbouwer, een bouwspecialist met ervaring in renovatie van gevelpuien en authentieke detaillering van de jaren '40. Daarnaast was ABT verantwoordelijk voor de total engineering van het gehele project. Daarbij voerde ABT tevens het ontwerpmanagement. De opdracht bestond uit initiatief tot aan nazorg. 

Deel dit bericht