Communicatiezuil A2Limburg
Project
Communicatiezuil A2 Limburg
Opdrachtgever
Chemelot Campus Vastgoed bv
Architect
Architectenbureau Broekbakema
Locatie
Geleen
Projectomvang

Mast ca. 30 meter

Doorlooptijd
2010 – 2014

De Limburgse Chemelot Campus is de bakermat van veel technische innovaties. De campus ligt centraal in de provincie, aan de A2 en dicht bij zowel België als Duitsland. Op dit markante punt wil de provincie een communicatiemast bouwen. Twee gigantische LED-schermen geven informatie over actuele evenementen. Bij calamiteiten kan de mast ook gebruikt worden om boodschappen te laten zien. Het hoofddoel van de communicatiemast is om Limburg te positioneren als een internationale regio met een goede balans tussen leefkwaliteit en economische kracht. Dat laatste uit zich door de carrièrekansen in het gebied en de innovatieve, technologische ontwikkelingen op de campussen waarvan Chemelot de vooruitgeschoven post is. Het ontwerp van de mast moest ook deze innovatie uitstralen.

Ontwerp
Architectenbureau Broekbakema ontwierp een getordeerde en getailleerde mast, en ABT werd ingeschakeld om de constructie te berekenen. Om het geometrische ontwerp en de constructieve uitwerking te optimaliseren, zette ABT de methode van het parametrisch ontwerpen in: wiskundige scripts beschrijven de vorm, waarna de computer de optimale constructie berekent.

Duizenden mogelijke oplossingen
Het ontwerp van deze getordeerde en getailleerde mast zit vol parameters die elkaar beïnvloeden, waaronder de basisbreedte van de mast, de mate van rotatie, de configuratie van het vakwerk en de onderlinge verhoudingen zoals de mate van taillering en de hoogte van de taillering. Met behulp van parametrische technieken werd een set van duizenden mogelijke oplossingen gegenereerd. Data analyse en visualisatie maakt het mogelijk om te filteren op de beste oplossing; de variant met de kleinste taillediameter – waarin toch voldoende ruimte was voor de benodigde onderhoudstrap.

 

Foto's
Ontwerp en fotografie Broekbakema
Ontwerp en fotografie Broekbakema
Deel dit bericht