Clubgebouw tennisvereniging IJburg
Clubgebouw tennisvereniging IJburgAmsterdam
Clubgebouw tennisvereniging IJburg
Clubgebouw tennisvereniging IJburgAmsterdam
Clubgebouw tennisvereniging IJburg
Clubgebouw tennisvereniging IJburgAmsterdam
Clubgebouw tennisvereniging IJburg
Clubgebouw tennisvereniging IJburgAmsterdam
Project
Clubgebouw tennisvereniging IJburg Amsterdam
Opdrachtgever
Bestuur tennisclub IJburg
Architect
MVRDV Architecten Rotterdam
Locatie
IJburg
Projectomvang

350 m2 bvo

Doorlooptijd
2011-2015

‘The Couch’ is het nieuwe clubgebouw voor de Amsterdamse tennisvereniging IJburg. Het gebouw, ontworpen door MVRDV Architecten, kreeg de vorm van een ‘Couch’, ofwel een dubbel gekromd dak. De tribune van het clubhuis kan met gemak een enthousiaste menigte van 200 toeschouwers aan. De dakconstructie is namelijk berekend op een grote, dynamische belasting waarbij rekening is gehouden met de trillings- en vervormingsbestendigheid. 

Clubhuis, tribune én uitzichtspunt
Het clubhuis heeft een open volume van 36 meter lang en een glazen gevel die vrijuit ziet over het water van het IJmeer. Het plafond en de wanden van het clubgebouw zorgen voor een knusse, warme uitstraling dankzij het gebruik van FSC-gecertificeerde larikshouten latten. De vloer en bar zijn uitgevoerd in beton. 

Gesitueerd aan de rand van het clubterrein, biedt ‘The Couch’ zicht op de centre court én het Haveneiland. Het gebouw fungeert dus niet alleen als tribune en clubhuis, maar tevens ook als prachtig uitzichtspunt. Verder is het gebouw in bezit van kleedkamers, wc’s, opslagruimten en een keuken. 

EPDM-polymeer
De betonnen constructie van het clubgebouw is afgewerkt met EPDM-polymeer hotspray. Deze spray zorgt ervoor dat het gebouw waterdicht is en de tribune over een antislip laag beschikt. De gravelrode kleur en textuur van het kunststof sluiten aan bij de gravelcourts van de tennisvereniging.

Rol ABT
ABT was tijdens dit project verantwoordelijk voor de constructie van het clubgebouw. Veiligheid, betaalbaarheid en duurzaamheid van het gebouw stonden hierbij hoog in het vaandel. Na toepassing van de life cycle analyse, bleek een ter plaatste gestorte betonschaal de beste oplossing uit diverse opties. Het is de eerste ter plaatse gestorte dubbel gekromde betonschaal die ABT in jaren heeft mogen helpen realiseren.

Afbeelding: Tennisclub_IJburg_ABT_betonnen constructie_MVRDV_ABT


BNA, Beste Gebouw van het Jaar
Het iconische clubhuis heeft in 2016 de BNA, Beste Gebouw van het Jaar gewonnen in de categorie ‘Identiteit & Icoonwaarde’.  Dit is dé jaarlijkse architectuurprijs waarbij naast architectonische kwaliteit, de focus wordt gelegd op de beleving en toegevoegde waarde voor de samenleving.

Deel dit bericht