Centraal Justitieel Incasso Bureau
Centraal Justitieel Incasso BureauLeeuwarden
Centraal Justitieel Incasso Bureau
Centraal Justitieel Incasso BureauLeeuwarden
Project
Centraal Justitieel Incasso Bureau
Opdrachtgever
Rijksgebouwendienst Directie Projecten Arnhem
Architect
Claus en Kaan Architecten
Locatie
Leeuwarden
Projectomvang

Kantoor in 4 bouwlagen ca. 9.000 m² bvo
Ondergronds parkeren 1 laags en techniek kelder, ca. 2.700 m² bvo
Totaal 11.558 m² bvo 

Doorlooptijd
2009 - 2011

De nieuwbouw van het CJIB vormt de verbindende schakel tussen diverse bestaande gebouwen. Een gemeenschappelijk atrium vormt het hart van het gebouw. Het nieuwe kantoorpand heeft een transparante uitstraling in de vorm van een tweede huid. Deze bestaat uit smalle glazen louvres en is om het volume gedrapeerd als een luchtige voile. In het nieuwe gebouw is ruimte voor 400 werkplekken en op de begane grond zijn er vergaderfaciliteiten. Onder het pand is een half verdiepte parkeergarage. Om goed aan alle klimaat-, comfort- en duurzaamheidseisen te kunnen voldoen is de open gevel van de kantoren voorzien van een tweede gevel.

Rol ABT
Rondom het atrium staat een stalen vakwerkstructuur, dat zowel een dragende functie voor de vloer heeft als de stabiliteit voor het gebouw verzekert. In een eerder ontwerp waren voor de stabiliteit aparte stabiliteitswanden opgenomen. Deze wanden bleken de vereiste vrije indeelbaarheid van de kantoorvloeren toch te veel in de weg te staan. Daarom heeft ABT op verzoek van de architect de mogelijkheden onderzocht om de draagstructuur rondom het atrium als stabiliteitskern te benutten. Uit onderzoek bleek dat dit mogelijk was omdat de structuur ook al een forse verticale belasting moest opnemen. Met toepassing van een stalen vakwerkconstructie zijn tevens de horizontale krachten opgenomen. 

Deel dit bericht