Castellum Hoge WoerdUtrecht
Castellum Hoge WoerdUtrecht
Castellum Hoge WoerdUtrecht
Castellum Hoge WoerdUtrecht
Project
Castellum Hoge Woerd
Opdrachtgever
Gemeente Utrecht, Projectbureau Leidsche Rijn
Architect
SKETS architectuurstudio
Locatie
Utrecht
Projectomvang

Schip: 26 meter lang, 13.000 kg

Doorlooptijd
2015

Castellum Hoge Woerd staat precies op de plek waar 2000 jaar geleden een Romeins fort stond. In en rond de moderne interpretatie van het fort, bevinden zich een theater, een moderne stadsboerderij én een museum waar bijzondere archeologische vondsten gepresenteerd worden. Daarnaast is er ook een café-restaurant waar even bijgekomen kan worden.

Het Romeinse schip de ‘Meern 1’ is in 1997 per toeval ontdekt. Na jaren van voorbereiding is het schip in 2003 opgegraven en geborgen. Het schip is 26 meter lang en weegt maar liefst 13.000 kilo. Het schip rust nu in een theatergebouw op een glazen ondersteuning die de golven van een rivier nabootst. 

Glazen rivier
ABT ontwierp, in opdracht van Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, de glasconstructie en was verantwoordelijk voor de uitwerking. De boot is geconserveerd en voorzien van een stalen mand om de boot bijeen te houden. De boot staat op een glasconstructie van glazen platen die hart op hart 60 centimeter uit elkaar staan. 

Podium Hoge Woerd
Ook zorgde ABT voor de constructieve detaillering in relatie tot de akoestische ontkoppelingen en verzorgde het geotechnische en constructieve advies voor het theatergebouw. ABT is in de ontwerpfase er in geslaagd om een fundatie op palen te vervangen door een fundering op staal. Daarmee is de verstoring van de archeologische grond geminimaliseerd. Op een paar plekken is nog een paal toegepast, vanwege hoge geconcentreerde belastingen. Het betrokken architectenbureau was SKETS architectuurstudio.

Foto`s
Deel dit bericht