Castellatoren Nijmegen
Castellatoren Nijmegen
Project
Castellatoren
Opdrachtgever
Talis Woondiensten Nijmegen
Architect
DOK architecten, Ludo Grooteman
Locatie
Nijmegen
Projectomvang

Parkeren en bergingen 2350 m²
3 bouwlagen kantoren 1850 m² bvo
60 woningen over 10 bouwlagen 5560 m² bvo

Doorlooptijd
2010 - 2012

Het gebouw vormt een markant herkenningspunt aan de drukste stadsentree van Nijmegen: de dertien bouwlagen hoge woonwerktoren Castella, gelegen op het knooppunt van de Graafseweg en het spoor.

Glazen gevels
Woningbouw realiseren op een plek met een dergelijke hoge geluidbelasting van auto- en treinverkeer is niet eenvoudig. Uiteindelijk is dit toch mogelijk geworden door de innovatieve ontwikkeling van zogenaamde ‘dove gevels’.

Deze gevels zijn toegepast aan drie zijden van het gebouw. Hiermee worden de galerijen afgeschermd van weer, wind en omgevingsgeluid en ontstaan bovendien extra ‘huiskamers’ voor alle woningen.

Deze dove gevels zijn op bijzondere wijze architectonisch vormgegeven met in diepte verspringende glazen cassettes. Grote uitdaging bij de engineering van deze dove gevels was de combinatie van hoge geluidisolatie en voldoende comfort in de direct erachter gelegen galerijen. De oplossing is gevonden in het toepassen van zonwerende en doorvalveilige beglazing in de vorm van gekleurde gelaagde ruiten. Deze ruiten zijn om esthetische redenen in drie verschillende tinten uitgevoerd.

Ventilatie
Daarnaast is voor comfortverbetering in de omsloten galerij voldoende ventilatie gerealiseerd om opwarming door de geheel glazen gevel te voorkomen. De ventilatieopeningen bevinden zich in de twee diagonaal tegenover elkaar liggende gebouwhoeken om de natuurlijke ventilatie zo optimaal mogelijk te maken. In de hoek gelegen aan het spoor en de weg is deze voorzien van een bouwkundige suskast. Deze is aan de binnenzijde op een onopvallende wijze geïntegreerd in de gevel.

ABT verzorgde de total engineering voor dit project.

Prijs en vermelding
In 2013 won de Castella de Architectuurprijs Nijmegen. De Architectuurprijs Nijmegen wordt in opdracht van de gemeente Nijmegen door Architectuur Centrum Nijmegen (ACN) georganiseerd. Deze prijs wordt tweejaarlijks uitgereikt.

Daarnaast is het project opgenomen in het boek ‘Façades 2013’ van de Vakbranche voor metalen ramen en gevels (VMRG). Het boek ‘Façades’ geeft elk jaar een beeld van bijzondere projecten die VMRG-leden en partners hebben vervaardigd.

Foto's
Lars Kersten
Deel dit bericht