Casa da Música
Casa da MúsicaPorto
Casa da Música
Casa da Música Porto
Casa da Música
Casa da Música Porto
Casa da Música
Casa da MúsicaPorto
Project
Casa da Música Porto
Opdrachtgever
Casa da Música Porto
Architect
OMA
Locatie
Porto
Projectomvang

15.000 m2 bvo

Doorlooptijd
1998 - 2005

Om de grote zaal van het Casa da Música in Porto zijn volledig glazen foyers aangebracht. Doordat ook de zaal (deels) van glas is gemaakt, kan van twee kanten daglicht de zaal binnendringen. Bovendien wordt de bezoekers een spectaculair uitzicht over de stad Porto geboden.

Golvend glas
Voor de gevel van de foyers is golvend glas toegepast. Deze glassoort werd bij toeval door ABT ‘ontdekt’. Golvend glas is door haar vorm veel sterker dan een vlakke glasplaat met dezelfde dikte. Hierdoor zijn ondersteunende staalprofielen niet noodzakelijk.

De architect zag in het golvende glas een spannende tegenhanger van het koele witte beton waarvan de rest van het gebouw gemaakt is.

Ten slotte heeft het golvende glasoppervlak in de concertzaal een bijzonder akoestisch bijeffect. De golven zorgen voor zoveel geluidsverstrooiing door reflectie dat het - ondanks de hardheid van het glas - als binnenwand in de zaal gebruikt kan worden.

Slim dakontwerp
Trekt het glas veel aandacht naar zich toe; het dak van de wit betonnen kolom moest juist detailloos uitgevoerd worden. Beton zet echter onder invloed van de Portugese zon flink uit. Daarnaast moest ook een goot in het dakvlak opgenomen worden om te grote vervuiling van de betonnen wanden door langs druipend regenwater te voorkomen. In het slimme dakontwerp zijn beide functies geïntegreerd. De goot is zo breed geworden dat het beton hierin vrij kan bewegen. Om deze beweging toe te staan moest het beton uiteraard wel op glijfolie gestort worden en zijn pennen in het beton opgenomen die de beweging als het ware begeleiden.

Rol ABT
Binnen, een door Arup als constructeur, uitgewerkte hoofdconstructie van wit beton heeft ABT twee belangrijke onderdelen constructief ontworpen:
- het vrijliggende betonnen dak op het gebouw die de witte vorm completeert.
- drie grote ramen, de grootste 20 bij 14 meter!

Deel dit bericht