Carnisselande
CarnisselandeBarendrecht
Carnisselande
CarnisselandeBarendrecht
Carnisselande
CarnisselandeBarendrecht
Carnisselande
CarnisselandeBarendrecht
Project
Carnisselande
Opdrachtgever
Gemeente Barendrecht / NEXT architects
Architect
NEXT architects
Locatie
Barendrecht
Projectomvang

30x30x7 meter
lengte: 200 meter

Doorlooptijd
2009 - 2010

Op een groene heuvel aan de rand van Vinex-wijk Carnisselande staat een door NEXT architects ontworpen cortenstalen uitkijktrap, gebaseerd op het fascinerende Möbiusringprincipe. Het is een eindeloze trap, die de bezoeker verwart: boven wordt onder en dan weer boven. De route lijkt oneindig. De trap vormde een uitdaging voor constructeur ABT.

Het kunstwerk met een doorsnede van dertig meter verheft zich op het hoogste punt zo’n negen meter boven het laagste punt. De ring is gedeeltelijk beloopbaar, zodat het de inwoners van Carnisselande een mooi beeld biedt van de skyline van Rotterdam.

Constructieve uitdaging
Dat de verwezenlijking van dit kunstwerk een constructieve uitdaging zou zijn, was bij de eerste schetsen al duidelijk. ABT maakte met behulp van 3D-rekenprogrammatuur een constructief haalbaar ontwerp van zowel de stalen draagconstructie met beloopbare stalen treden als de fundering, passend binnen de ontwerpuitgangspunten van de architect.

In het uitvoeringsstadium is het stokje van ABT overgenomen door 'mannen van staal'. Samen met de architect hebben ze het ontwerp vertaald naar een volledig cortenstalen constructie. Het kunstwerk is eind 2013 officieel onthuld. Opdrachtgever was de gemeente Barendrecht.

Prijzen
Folly Het Elastisch Perspectief in Carnisselande won in 2014 de Staalprijs in de categorie Karakteristieke stalen bouwdelen. 

Deel dit bericht