Çanakkale Antenna TowerTurkije
Project
Çanakkale Antenna Tower Turkije
Opdrachtgever
IND / Powerhouse
Architect
IND / Powerhouse
Locatie
Çanakkale, West-Turkije
Doorlooptijd
2013 - 2014

Architectenbureaus IND en Powerhouse Company, beiden met vestigingen in Rotterdam, hebben een indrukwekkend icoon geschapen. De mediatoren combineert een technische functie met recreatiemogelijkheden voor een breed publiek. ABT tekende voor de constructie. Door de ligging bovenop een berg met een open verbinding naar zee zijn er hoge windbelastingen. De omgeving stelde dan ook hoge eisen aan het constructie ontwerp. Daarnaast liggen er diverse breukzones onder het oppervlak, die letterlijk de scheiding aangeven tussen het Europese en Aziatische continent, met een hoog seismisch risico tot gevolg. Een parametrisch ontwerpmodel was van grote waarde in het ontwerpproces. Het model maakt de gevolgen van ontwerpkeuzes voor de constructie inzichtelijk. Zo wordt het mogelijk om, binnen de constructieve en vormtechnische randvoorwaarden, de constructie te optimaliseren.

Poort
De uiteinden van het pad komen samen in twee verticale delen. Zo vormt zich een elegante poort annex mediatoren, die bezoekers toegang biedt tot het terrein. In het ontwerp is een heldere scheiding gemaakt tussen het bezoekerscentrum en de mediatoren. Daarmee wordt elk stralingsrisico voor bezoekers en werknemers in het bezoekerscentrum vermeden.

Omgeving
De Çanakkale Antenna Tower ligt op een bosrijke heuveltop. Een verhoogd gelegen pad slingert zich om de locatie heen en biedt adembenemende uitzichten op de historische stad en de omgeving, afgezet tegen de spectaculaire hoogte van de mediatoren. Onder het verhoogde pad kan het bos zich ontwikkelen tot een ononderbroken landschap. Binnen de ring die het pad vormt is ruimte voor een weldadige tuin.

Prestigieuze prijs
IND, Powerhouse Company en ABT hebben met hun ontwerp voor de observatie- en mediatoren een prestigieuze wedstrijd gewonnen. Voor de prijsvraag werden acht internationale teams geselecteerd die met het ontwerp van de toren aan de slag gingen. 

Foto's
www.mir.no
Deel dit bericht