C-CityKerkrade
Project
C-City
Opdrachtgever
Discovery Center Continium
Architect
Shift architecture urbanism
Locatie
Kerkrade
Projectomvang

circa 7.000 m² bvo 

Doorlooptijd
2014 - heden

Kerkrade krijgt een spannend nieuw museumkwartier: C-City. Naast het bestaande techniekmuseum Discovery Center Continium openen straks ook designmuseum Cube en planetarium Columbus de deuren voor bezoekers. De drie gebouwen zijn verbonden door een ondergronds landschap.

Shift architecture urbanism ontwierp een stedenbouwkundig ensemble van duidelijk herkenbare en onderling verbonden volumes. De drie musea vullen elkaar aan. Continium is een ontdekcentrum voor wetenschap en techniek. Cube biedt onderdak aan exposities en labs. Columbus heeft een 'Earth Theatre' in de vorm van een 'omgekeerd' planetarium en een National Geographic 3D-theater. Naast tentoonstellingsruimtes biedt C-City ook faciliteiten voor conferenties, evenementen en educatie.

Sterke volumes
De nieuwbouw kenmerkt zich door een compositie van sterke, solitaire volumes: een bol, een balk en een kubus. Elk gebouw heeft een specifieke gevelafwerking. Columbus krijgt een witte naadloze koepel van spuitbeton, voorzien van een grafische weergave van de wereldbol. Cube krijgt een reflecterende gordijngevel van gepolijst aluminium. De balk krijgt een zwarte cassettegevel met uitstekende ribben. Een aanzienlijk deel van het 7.500 m2 grote nieuwbouwprogramma bevindt zich onder de grond. Dit deel is uitgevoerd in rood beton, voor een 'aardse' uitstraling.

Korte doorloop- en bouwtijd
ABT is verantwoordelijk voor het constructieve en geotechnische ontwerp van C-City. In zeer korte tijd is er een goed uitgewerkt DO+ aangeleverd, waarop het project is aanbesteed, dat aan de wensen van de architect, Discovery Centrum Continium, de Provincie Limburg en de gemeente Kerkrade voldoet en het project financieel haalbaar maakt. Aannemer Mertens Bouwbedrijf verzorgt de gehele uitwerking en definitieve engineering. Het gebouw dient in juli 2015 opgeleverd te worden waarmee de bouwtijd onder druk staat. ABT vervult in deze uitvoeringsfase een toetsende rol op de ontwerp en de uitgangspunten voor de opdrachtgever. ABT bewaakt dat het ontwerp wordt gerealiseerd zoals het is ontworpen. Daar waar nodig en indien gewenst verzorgt ABT de technische uitwerking van constructieve onderdelen, zoals bijvoorbeeld de diepe kelder onder het Earth Theatre.

Deel dit bericht