Busoverkapping Leidsche RijnUtrecht
Project
Busoverkapping Leidsche Rijn
Opdrachtgever
Gemeente Utrecht
Architect
Jo Coenen i.s.m. AnnA architecten
Locatie
Utrecht
Projectomvang

Busoverkapping bestaande uit een staalconstructie met 10 zeshoekige kelken

Gemeente Utrecht ontwikkelt de nieuwe wijk Leidsche Rijn Centrum. In deze wijk komen voorzieningen voor het Openbaar Vervoer. Jo Coenen ontwierp samen met AnnA architecten een bijzondere overkapping voor het nieuwe busstation dat doet denken aan Gotische kathedralen, maar dan van staal en doek. De overkapping staat op vier busperrons. De busperrons liggen op hun beurt weer op de tunnelbak van de A2 en op de stadsbaantunnel.  

Kelken
De overkapping bestaat uit een staalconstructie met 10 zeshoekige kelken. De kelken worden gevormd door een voorgespannen membraan. De vorm van het membraan is een klokvorm met de tuit aan de onderzijde. Tussen de tien zeshoekige kelken zijn driehoekige kleinere membraanconstructies aanwezig. Deze zijn met de punt naar boven gericht.

Rol ABT
ABT berekende de staalconstructie en het membraandoek in een model. Hierdoor kon de interactie tussen staal en membraandoek meegenomen worden. Dit leverde voordelen op voor het dimensioneren van het staal. ABT bepaalde de windbelastingen op het membraandoek. Omdat dit geen reguliere vorm is waarvan de belastingen kant-en-klaar in de normen te vinden zijn, was een interpretatie van de normen nodig. Deze interpretatie is geverifieerd door mee te kijken met collega’s van bouwfysica die CFD-berekeningen van de luchtstromingen rondom de overkapping hadden gemaakt. Uit deze berekeningen kon de resulterende windbelasting afgeleid worden en dit bevestigde de aanname dat de resulterende kracht altijd neerwaarts gericht was.

Bekijk hier een aflevering van 'U in de wijk Leidsche Rijn', waar collega Diana de Krom vanaf minuut 08.10 alles vertelt over de techniek van deze bijzondere overkapping. Of lees het artikel in Bouwwereld over de busoverkapping. Overigens is de constructie ook genomineerd voor de Staalbouwprijs 2018. 

Beeld: Bas Bel

Foto`s
Bas Bel
Bas Bel
Bas Bel
Deel dit bericht