Brug ErasmusgrachtAmsterdam
Project
Brug Erasmusgracht
Opdrachtgever
Gemeente Amsterdam, Stadsdeel Bos en Lommer
Architect
DP6 architectuurstudio
Locatie
Amsterdam
Projectomvang

46 meter

Doorlooptijd
2006 - 2010

Bruggen hebben traditioneel zware landhoofden. DP6 architectuurstudio wilde daarentegen haar 46 meter lange voetgangers- en fietsersbrug over de Erasmusgracht zachtjes laten landen op het land om zo de ecologische structuur niet te doorbreken.

Asymmetrisch kunstwerk
Het gewicht van de brug wordt nu verdeeld over een middenpijler en twee landhoofden. De middenpijler vormt het vaste punt van de brug en is opgebouwd uit stalen buispalen. Zij staat niet exact in het midden van de gracht waardoor aan één zijde onder de brug doorgevaren en geschaatst kan worden. Dit alles leidde uiteraard wel tot een bijzonder krachtenspel dat tot uitdrukking is gebracht in de vorm. De brug oogt als een kunstig werkje origami.

Constructie
De brug bestaat uit twee kokers die de momentenlijn volgen en dus een variabele doorsnede hebben. Ze zijn opgebouwd uit staalplaten. Om plooi te voorkomen zijn in de kokers stalen dwarsschotten opgenomen. Het dek rust op dwarsliggers die ook uit platen zijn opgebouwd en die naar de randen toe verjongen. Zij ogen hierdoor slank. Voor het dek zijn v-vormige langsliggers gebruikt. Hierop ligt een stalen plaat die is afgewerkt met een slijtlaag.

De leuning maakt een integraal onderdeel uit van het ontwerp. Zij is nog berekend met de oude norm en kon hierdoor fragieler worden uitgevoerd. Zij bestaat uit enkele balusters waartussen kabels zijn gespannen.

Met name de uitvoering van de hoekige kokerliggers en de esthetische afwerking vergden aandacht.

Rol ABT
Bij dit project was ABT verantwoordelijk voor het constructief ontwerp en de constructieve advisering, voor directievoering en toezicht. Daarnaast was er samenwerking met de architect in het ontwerp- en realisatietraject.

Nominatie
De brug over de Erasmusgracht was genomineerd voor de Dutch Design Awards 2010, in de categorie ‘beste ontwerp openbare ruimte’.

Deel dit bericht