Brede school Techum Leeuwarden
Brede school TechumLeeuwarden
Project
Brede school Techum Zuidlanden
Opdrachtgever
Gemeente Leeuwarden
Architect
Yushi Uehara | Zerodegree Architecture
Locatie
Leeuwarden
Projectomvang

2.800 m² bvo

Doorlooptijd
2007 - 2011

Techum is een nieuwbouwwijk bij Leeuwarden die opgezet is als een buurtschap, een dorpse sfeer op een steenworp afstand van de stad. Om de nieuwe bewoners direct aan de wijk te binden is er tegelijk met de eerste woningen een school gebouwd.

De school is een opvallende verschijning in de ontwikkelende nieuwe wijk. Het is een fors en krachtig gebouw dat refereert aan de Friese boerderijen in de omgeving. Een lage plint en een enorm dak geven de school een Friese identiteit, maar het materiaalgebruik is daar in tegenspraak mee. Het gebouw is helemaal van deze tijd maar met duidelijke verwijzingen naar het verleden.

De school functioneert momenteel als brede school voor verschillende scholen en herbergt een kinderdagverblijf en een peuterspeelzaal.

Licht en kleurrijk interieur
Van buiten oogt het gebouw zwaar en donker, maar van binnen blijken de ruimten verrassend licht te zijn. Veel van de bijna 200 ramen zijn als daklicht uitgevoerd en zijn aan de buitenkant  niet erg zichtbaar. Ook in het interieur is veel glas toegepast.

Rol van ABT
ABT was verantwoordelijk voor advies constructie, de installaties, bouwfysica, akoestiek, het bouwmanagement en de bouwkosten.

Velux Trophy 2010
De Brede School Techum Zuidlanden in Leeuwarden van Zerodegree Architecture heeft de eerste Velux Trophy gewonnen.

De jury koos het ontwerp als winnaar wegens 'een nauwkeurig per ruimte te optimaliseren binnenklimaat, tot stand gekomen in een gedegen samenwerking tussen verschillende partijen wat heeft geresulteerd in een vernieuwende toepassing van dakramen tot eigentijdse en opvallende architectuur'.

Foto's
Deel dit bericht