Brandweerkazerne
Brandweerkazerne Doetinchem
Brandweerkazerne
Brandweerkazerne Doetinchem
Brandweerkazerne
Brandweerkazerne Doetinchem
Brandweerkazerne
Brandweerkazerne Doetinchem
Brandweerkazerne
Brandweerkazerne Doetinchem
Project
Brandweerkazerne
Opdrachtgever
Gemeente Doetinchem
Architect
Bekkering Adams Architects
Locatie
Doetinchem
Projectomvang

3.500 m² bvo

Doorlooptijd
2009 - 2014

Sinds december 2013 heeft de Brandweercluster Achterhoek West in Doetinchem een nieuw onderkomen. De nieuwe brandweerkazerne combineert duurzaamheid en functionaliteit met een aansprekende werk- en leefomgeving. Bekkering Adams Architects ontwierp een vrijstaande villa die verankerd is in het omringende groen. De kazerne vormt een oase aan de drukke Europaweg.

Flora en fauna
De brandweerkazerne heeft het energielabel A+ (rekenmethodiek EPBD) behaald. Er zijn diverse materialen met een lange levensduur toegepast. Het ontwerp houdt ook rekening met de flora en fauna. Zo blijven de oefenloods en –plaats door middel van een groene wal en talud uit het zicht van de Europaweg. Bij oefeningen kan er gebruik worden gemaakt van regenwater. De oefenplaats wordt verlicht met LED-verlichting die geschikt is voor vleermuizen.

Gevarieerde ruimtes
De brandweerkazerne huisvest verschillende functies met een variëteit in uitstraling en atmosfeer. De kazerne van 3.640 m2 bvo omvat een uitrukgarage, acht slaapkamers, kantoorruimte voor dertig à veertig medewerkers (gebaseerd op het nieuwe werken) en les- en instructielokalen. ABT was verantwoordelijk voor het opstellen van het Programma van Eisen, de EU-aanbestedingen, het projectmanagement en de directievoering.

Prijzen
In 2014 won de brandweerkazerne Doetinchem de APA- vakjury en publeksprijsprijs voor de Achterhoek. 

Deel dit bericht