Between the Waters: The Emscher Community Garden (DE)Roergebied
Project
Between the Waters: The Emscher Community Garden (D)
Opdrachtgever
Ooze Architects
Architect
Ooze Architects
Locatie
Noordrijn-Westfalen, Duitsland
Projectomvang

1.000 m2 bvo

Doorlooptijd
2010

Het roergebied stond in 2010 in de picture als cultuurhoofdstad van Europa en daarom werd het grootste kunstproject (Emscherkunst) ooit ontwikkeld. Diverse kunstenaars hebben aan 20 spraakmakende kunstprojecten gewerkt. Het project 'Between the Waters: the Emscher Community Garden' is één van de 20 projecten. De kunstenaars van dit project zijn de Sloveense Marjetica Potrc en het Rotterdamse architectenbureau Ooze (Eva Pfannes & Sylvain Hartenberg).

Between the Waters 
The Emscher Community Garden is een waterzuiveringsintallatie welke is gesitueerd tussen de rivier de Emscher en het Rijn-Hernekanaal. De installatie maakt uitsluitend gebruik van regenwater, afvalwater en water uit de rivier en het kanaal. Hiervoor zijn de principes van low-tech processen gebruikt, welke hebben geleid tot een de high-tech installatie. Het systeem is in staat de natuurlijke omgeving van het aangrenzende gebied te herstellen en te behouden.

Waterzuivering
Het project bestaat uit waterbassins en een kunstmatig aangelegd drasland dat dient als opslagplaats voor overtollig water. Daarnaast zijn twee toiletten op het systeem aangesloten. Deze toiletten bevinden zich boven de Emscher en zijn met hun gele kleur een ware eyecatcher. Zuivering van het water wordt onder meer mogelijk gemaakt door gebruik van een septic tank, waarvoor water wordt onttrokken aan de Emscher. Het gezuiverde water dient met name voor irrigatie van de Community Garden. Het water is na behandeling dusdanig zuiver dat bezoekers het water zelfs kunnen drinken.

Rol ABT
ABT heeft bij dit project als constructeur een belangrijke rol gespeeld. Het constructieve hoogtepunt is het uitkragende toiletgebouw. Het zwevende gebouw wordt in de lucht gehouden door een drietal aan elkaar gelaste HE800A-profielen welke op een bok rusten.

Foto's
Roman Mensing
Roman Mensing
Deel dit bericht