ASR parkeerdekUtrecht
ASR parkeerdekUtrecht
Project
ASR parkeerdek
Opdrachtgever
Van Wijnen Bouw Arnhem
Locatie
Utrecht
Projectomvang

10.000 m² bvo 

Doorlooptijd
2012

Aannemer Van Wijnen Bouw Arnhem en hoofdconstructeur ABT combineerden hun expertise voor de ontwikkeling van een bijzonder parkeerdek. Het dek is ondanks de grootte van 100 x 50 meter uitgevoerd als staalconstructie met kanaalplaat met druklaag. Er is geen (kostbare) afwerking met bijvoorbeeld Triflex of parkeerdaktegels. Toch blijft het dek waterkerend. Dit kan, doordat de scheurwijdte van de druklaag zeer beperkt is en het afschot nauwkeurig. Water kan niet door de druklaag dringen en lekkage wordt duurzaam voorkomen.

Scheurvorming beheersbaar
Doordat de druklaag op de kanaalplaten een groot aantal kelknaden heeft, is scheurvorming in deze naden relatief goed beheersbaar. Voldoende wapening beperkt de scheurwijdte van de afzonderlijke naden en verdeelt de scheurvorming over meerdere naden. Bij de kopnaad is er voor gekozen om de druklaag over een strookbreedte te onthechten van de kanaalplaten. Dit verdeelt vervormingen over een grotere afstand, waardoor de spanningen in de onthechte strook lager zijn en de rek over meer fijne scheurtjes wordt verspreid.

Uitvoering kritisch
De geringe dikte van de druklaag maakte de uitvoering kritisch. Het storten van de druklaag is daarom met de grootst mogelijke zorg gebeurd. Na het storten is een viltdoek aangebracht die gedurende een week werd nat gesproeid. Hierdoor is de vloer heel gelijkmatig en constant verhard. In alle fasen is veel aandacht besteed aan het controleren en keuren van de werkzaamheden.

Eén jaar na aanleg is de druklaag 'uitgekrompen'. De laag heeft grote temperatuurwisselingen ondergaan en is veelvuldig belast en ontlast. Op enkele plekken zijn scheurtjes ontstaan, maar die zijn nergens breder dan 0,12 mm. De vloer lekt niet en heeft weinig onderhoud nodig.

Foto`s
Deel dit bericht