Asian Library
Asian LibraryLeiden
Project
Asian Library
Opdrachtgever
Universiteit Leiden
Architect
Katja Hogenboom Studio i.s.m. Felsch architecten
Locatie
Leiden
Projectomvang

Uitbreiding op het dak van zo’n 1.000 m2.

Doorlooptijd
Mei 2015 - maart 2017

De Asian Library is een toonaangevend expertisecentrum, waarin de UBL (Universitaire Bibliotheken Leiden) alle collecties over Azië onder één dak heeft. De Azië-collecties – toegankelijk voor onder meer studenten en onderzoekers – genieten internationale faam en bestaan uit zeldzame manuscripten, boeken, kaarten en foto’s.

Licht en modern paviljoen
De Asian Library bevindt zich op het dak van de Universiteitsbibliotheek en is ontworpen door Katja Hogenboom Studio in samenwerking met Felsch architecten. De Asian Library is een licht en modern paviljoen met een serre in de vorm van een transparante binnentuin. In samenwerking met de Hortus Botanicus is hier een op Azië geïnspireerde groene inrichting gerealiseerd. De Asian Library refereert naar de lichte en moderne manier van bouwen, die kenmerkend is voor Aziatische gebouwen. Deze stijl komt tot uiting in de ranke stalen kolommen, volledig glazen buitengevels, lichte kleuren en een ranke luifel rondom de gevel. De uitbreiding op het dak beslaat circa 1.000 m2. Daarnaast kreeg het Open Magazijn (verdieping -1) een upgrade en werd er een extern boekendepot gerealiseerd in het Van Steenis.

Beeldbepalend stadsgezicht
De universiteitsbibliotheek vormt samen met de naastgelegen clusters Noord en Zuid een beeldbepalend stadsgezicht. De opbouw is op een eigen en meer abstracte, lichte moderne manier gerealiseerd op het zware natuurstenen geprononceerde gevelbeeld van de bibliotheek. Hierbij komen zowel de bestaande bebouwing als de opbouw volledig tot hun recht. Om voldoende zicht op de Asian Library te krijgen, zijn de betonnen kantelen van het bestaande gebouw tot een lager niveau gezaagd. Er kan nu overheen worden gekeken. De terugliggende gevellijn van het paviljoen volgt een vereenvoudigde kromme lijn ten opzichte van de bestaande gevellijn. Intern wordt er door zichtlijnen op de boeken en de serre een verbinding gemaakt met de rest van de bibliotheek. Door openingen in de boekenkasten – middels doorgangen en werkplekken – ontstaat een doorkijk op de studieplekken en de rijen boeken. Daarnaast zijn er samenwerkingsruimten en een cinema gevestigd in de Asian Library.

Binnenklimaat en duurzaamheidsgedachte
Het transparante ontwerp met de glazen gevels is aanleiding geweest voor een uitvoerige studie naar het binnenklimaat en de duurzaamheidsgedachte. Besloten is om deels gebogen drielaags glas toe te passen met een lage ZTA-waarde (zontoetredingsfactor), waarmee comfortverhoging wordt bereikt en meerkosten in het glas deels worden gecompenseerd in de installatietechniek (o.a. geen plint-convectoren). Uit berekeningen blijkt dat het binnenklimaat in de dakopbouw vergelijkbaar is met de klimaatcondities, zoals gerealiseerd op de eerste verdieping.

Rol ABT
ABT nam tijdens dit project onder meer het projectmanagement, bouwfysisch en constructief advies, bouwkostenmanagement en de directievoering voor haar rekening.

Beeld: Jeroen Musch

Deel dit bericht
Foto`s
Jeroen Musch
Buitenzijde Asian Library Leiden
Jeroen Musch
Binnenzijde Asian Library Leiden