Art'Otel
Art'OtelAmsterdam
Art'Otel
Art'OtelAmsterdam
Project
Art'Otel
Opdrachtgever
Victoria Monuments B.V.
Architect
ADP Architecten
Locatie
Amsterdam
Projectomvang

105 hotelkamers, een lobby, receptie, horeca en een keuken.

Doorlooptijd
2010 - 2014

In september 2014 opende tophotel Art'Otel direct tegenover het Centraal Station haar deuren. Het designhotel is gevestigd in een monumentaal pand uit 1916, dat voorheen een kantoorfunctie had.

Voor de realisatie van 105 hotelkamers, een lobby, receptie, horeca en een keuken werd het voormalige kantoorpand inpandig geheel gestript. Het gedeelte met vier bouwlagen werd met één verdieping opgehoogd, zodat het hele gebouw nu vijf verdiepingen bevat.

Fundering versterken
Vanwege deze ophoging moest de paalfundering plaatselijk worden versterkt. Er speelde nog iets anders: bij een drastische verbouwing in de jaren '80 was de belastingafdracht naar de bestaande fundering gewijzigd. Het was onduidelijk of de funderingsconstructie hier wel op was aangepast. ABT bracht de bestaande draagstructuur in kaart. Op basis van plaatselijk destructief onderzoek bleek dat 10 à 15% van de houten palen gedeeltelijk was aangetast. ABT vond op basis van een uitgebreide analyse een verantwoorde oplossing voor hergebruik van deze bestaande paalfundering. Een van de aspecten was dat de fundering zowel voorafgaand aan de bouw als tijdens de sloopwerkzaamheden, de opbouw en na oplevering werd gemonitord. Dat leverde geen noemenswaardige zettingsverschillen op.

De nieuwe indelingen vergden behalve constructieve ingrepen ook de nodige bouwkundig geïntegreerde aanpassingen. Op de begane grond en de keldervloer werd een betonnen afwerkvloer aangebracht met een specifiek door ABT geadviseerd betonmengsel en uitgekiende wapening. Op een groot aantal plaatsen kwam een nieuwe staalconstructie voor ruimtelijke optimalisaties.

Geen sinecure
Samen met de aannemer ontwikkelde ABT een stempelplan en een goed doordachte fasering. De realisatie op een van de allerdrukste locaties van Nederland was geen sinecure. Om logistieke redenen is tijdens de uitvoering een bouwkraan geplaatst in het hart van het pand op de nieuwe fundering. Gaandeweg de realisatie kwamen de partners regelmatig voor verrassingen te staan. Door de uitstekende samenwerking tussen ADP Architecten, Gear Construction Project Management, Salverda en ABT kon de bouw echter naar volle tevredenheid van de opdrachtgever afgerond worden. 

Deel dit bericht