Project
ArtEZ Hogeschool voor de kunsten
Opdrachtgever
ArtEZ Hogeschool voor de kunsten Arnhem / Bierman Henket architecten
Architect
Bierman Henket architecten
Locatie
Arnhem
Projectomvang

7.000 m² bvo

Doorlooptijd
1995 - 1999

Dat er een nieuw gebouw voor de opleiding Dans- en Toneel van de Hogeschool voor de Kunsten Arnhem moest komen, was al enige tijd duidelijk. Alleen de locatie voor die uitbreiding was lang onduidelijk. Uiteindelijk heeft de opdrachtgever samen met Bierman Henket architecten waarschijnlijk de meest gewaagde locatie gekozen: direct naast de, door Gerrit Rietveld ontworpen, Academie voor Beeldende Kunst. Uiteraard mocht het zicht op dit monument niet belemmerd worden dus is er gekozen voor een ondergronds schoolgebouw.

Uitdagingen
Ondergronds bouwen is technisch lastig en de lokale omstandigheden maakten het nog ingewikkelder. Een halve meter onder het maaiveld stroomt namelijk grondwater van de stuwwal naar de Rijn en daarnaast stuwt de Rijn bij hoge waterstand het grondwater op waardoor een ondergrondse constructie nog zwaarder wordt belast.

Oplossingen
De betonnen bak is daarom extra zwaar gedimensioneerd en heeft een levensduur van minimaal 100 jaar. Zoals verwacht mag worden van een architect als Henket is de bijzondere constructie die voor het ondergronds bouwen noodzakelijk was, deels zichtbaar gemaakt. Vier prachtig gedetailleerde gegoten buisstempels helpen de gronddruk te weerstaan. Zij moeten voorkomen dat, mochten de stalen damwanden met de groutankers ooit doorroesten, het gebouw door de stuwwal en het grondwater van de Rijn wordt dichtgedrukt.

Entree
Het 11 meter diepe schoolgebouw wordt betreden via de kelder van het Rietveld gebouw. Trappen en voetbruggen ontsluiten de verschillende klaslokalen, oefenruimtes en kantoren. Bij brand leiden drie trappen de studenten direct naar buiten. Om het schoolgebouw aangenaam te krijgen heeft Henket een volledig glazen dak ontworpen, waardoor alle ruimtes baden in het licht.

Foto`s
Bierman Henket architecten
Deel dit bericht