Architectuur Biënnale 'Form – ContraForm'
Architectuur Biënnale 'Form – ContraForm' Venetië
Architectuur Biënnale 'Form – ContraForm'
Architectuur Biënnale 'Form – ContraForm' Venetië
Architectuur Biënnale 'Form – ContraForm’
Architectuur Biënnale 'Form – ContraForm’ Venetië
Project
Architectuur Biënnale 'Form – ContraForm’
Opdrachtgever
Bekkering Adams Architects
Architect
Bekkering Adams Architects
Locatie
Venetië, Italië
Doorlooptijd
2014

In het Palazzo Mora in Venetië is tijdens de internationale Architectuur Biënnale een bijzondere installatie van Bekkering Adams Architects tentoongesteld. In samenwerking met BeersNielsen lichtontwerpers en ABT werd de installatie realiseerbaar gemaakt.

De tentoonstelling sluit aan bij het hoofdthema ‘FUNDAMENTALS: Form-ContraForm’. De betekenis van fundamentele bouwelementen in architectuur vormen de rode draad in dit thema. Bekkering Adams Architects ontwierp een installatie die de definitie en perceptie van ruimte en eindeloosheid centraal stelt. De installatie laat de bezoeker ervaren dat ruimte niet alleen ontstaat door materiële begrenzing. Een ruimte strekt verder dan het tastbare deel.

Zwevende bollen
De installatie bestaat uit een zwevende ruimtelijke vorm. De basis voor deze vorm is een kubus van 2,5 x 2,5 meter, waar volumen uit genomen zijn. De ruimtelijke vorm is samengesteld uit zwevende bollen. Als bezoeker loop je door de installatie en word je als het ware opgenomen in het kunstwerk. Op deze manier ervaar je het kunstwerk van binnenuit. De belichting is een belangrijk aspect. Met wisselende lichtprojecties en een variërende belichting, ontstaat telkens een ander beeld. 

Installatie aan eeuwenoude balken
ABT dacht mee over de wijze waarop de installatie schijnbaar zwevend kan worden uitgevoerd. Toe te passen draden zijn bijna volledig onzichtbaar gemaakt. Ook bedacht ABT hoe de installatie aan de eeuwenoude balken van het Pallazo opgehangen kan worden, zonder de balken te beschadigen. De oplossing bleek te liggen in een stalen klem die zich aan weerszijden om de houten plafondbalken vastklemt. Tot slot dacht ABT mee over het frame dat de basis vormt voor de installatie. Dit frame moest demontabel, goed te vervoeren en hanteerbaar zijn. 

Deel dit bericht