Project
Anne Frank Huis
Architect
BiermanHenket architecten
Locatie
Amsterdam
Doorlooptijd
2015-2018

Het Anne Frank Huis in Amsterdam en ABT hebben gedurende twintig jaar een bijzondere groei doorgemaakt. Wat in 1999 begon met een uitbreiding voor 500.000 bezoekers per jaar, leidt nu tot een samenwerking waarmee het dubbele aantal gasten ontvangen kan worden.

Sinds het ontwerp van Benthem Crouwel Architecten twee decennia geleden, is het museum één van de belangrijkste en drukst bezochte musea van onze hoofdstad geworden. De toename van het aantal bezoekers had vanzelfsprekend gevolgen voor de doorstroming binnen het Anne Frank Huis. Voor de recente verbouwing stond de nieuwe entree dan ook centraal.

Net als in 1999 was ABT verantwoordelijk voor het ontwerpen van de constructie, evenals directievoering en toezicht bij de uitvoering. BiermanHenket architecten verzorgde ditmaal het ontwerp, waarin de ligging van entree/kassa, museumwinkel, museumcafé, kantoren en educatieve ruimtes zijn herzien. Om de doorstroming te verbeteren en de drukte beter te beheersen, geeft de nieuwe entreehal meer richting.

Constructief met archief

Terwijl het museum geopend bleef voor publiek, is de bestaande betonconstructie geanalyseerd en aangepast. Aan de hand van de goed gearchiveerde constructieve documenten was het mogelijk de engineering van de gewenste vloersparingen en de vele wanddoorbraken te maken. Ondanks de robuuste betonconstructie waren uitgebreide constructieve berekeningen noodzakelijk.

Aangrenzende studentenwoningen zijn aangekocht om extra museumruimte te creëren. In de tuin van het achterhuis en het museum is een serre gemaakt om een verbinding tussen de beide gebouwen mogelijk te maken. Voor een elegante en transparante ruimte is een combinatie van glas- en staalconstructie toegepast. Ook in het bestaande achterhuis zijn in de bestaande houten vloeren en bouwkundige wanden diverse sparingen gerealiseerd voor het verbeteren van de doorstroming.

Rust middenin de drukte

De uitdagingen op het gebied van directievoering en toezicht waren misschien wel net zo groot. Voor het bouwteam was het een flinke opgave om de bezoekersstroom binnen en buiten het museum ongemoeid te laten. Intensieve communicatie tussen aannemer(s), vertegenwoordigers van het museum en de bouwdirectie voorkwam ongewenste situaties en zorgde voor wederzijds begrip, vertrouwen en rust.

De vier strakke fasen waarin het project was opgedeeld, golden zowel voor het museum als voor de aannemer(s). Alleen op detailniveau was enige bijsturing van hoofdaannemer Salverda noodzakelijk. Ook de techniek sloot naadloos op deze fasen aan. Na enige aanloopknelpunten werd de werkvoorbereiding en controle op tekeningen in SharePoint gegoten waarmee het proces werd beheerst.

Vanaf de bouwplaats kon ABT snel schakelen met de aannemer en opdrachtgever. Zo werden ook de inhoudelijke vernieuwingen van het museum geruisloos ingepast, met drie nieuw ontwikkelde speciale vitrines voor de geschriften van Anne Frank als lichtend voorbeeld. Op 24 april 2018 is het project ‘Anne Frank Huis Vernieuwt’ op tijd en binnen budget afgerond en daarmee is een duurzame toekomst geborgd.

Foto's
Deel dit bericht