Airborne Museum ‘Hartenstein’
Airborne Museum ‘Hartenstein’Oosterbeek
 Airborne Museum ‘Hartenstein’
Airborne Museum ‘Hartenstein’Oosterbeek
Project
Airborne Museum ‘Hartenstein’
Opdrachtgever
Stichting Airborne Museum
Architect
BD architectuur
Locatie
Oosterbeek
Projectomvang

ca. 2.175 m² bvo 

Doorlooptijd
2007 - 2009

Het Airborne Museum 'Hartenstein' in Oosterbeek heeft een ingrijpende restauratie ondergaan. De nieuwe, ondergrondse expositieruimte geeft een impressie van de Slag om Arnhem. De bezoeker loopt als ware door het slagveld heen. ABT was verantwoordelijk voor de constructieve, installatietechnische, geotechnische en akoestische advisering.

Het gerenoveerde Airborne Museum beschikt over een nieuw glazen entreegebouw. Aan de zuidzijde werd onder de grond een expositieruimte van 800 m2 met een hoogte van maar liefst zes meter aangelegd. Een gang op kelderniveau zorgt voor de verbinding tussen oud en nieuw. Bij deze verbindingsgang is een liftschacht en trappenhuis gerealiseerd. Om deze tegen de bestaande villa te kunnen bouwen werd de bodem onder de fundering chemisch geïnjecteerd. De verticale bouwputbegrenzing aan de zijde van de villa werd gevormd door een schroefpalen wand. Zowel het injectiemassief als de schroefpalen waren verankerd. Op deze manier was de standzekerheid van de bestaande villa gewaarborgd. 

Onderhoudsvrije installatie
De ondergrondse ‘belevingswereld’ wordt gecreëerd door middel van een multimediale presentatie. Onderhoud aan installaties bij het plafond is lastig, omdat de presentatie eenmaal is opgesteld. De brandmelding en de verlichting zijn vrijwel niet meer bereikbaar. De complete installatie is dan ook onderhoudsvrij uitgevoerd. De gebruikte inductielampen hebben een levensduur van circa 15 jaar.

In delen van de expositie zijn bominslagen hoorbaar. Speciale dempende materialen in de inrichting zorgen dat dit akoestisch geweld elders niet te beleven is.

 

Deel dit bericht