112 AlarmcentraleAmsterdam
112 AlarmcentraleAmsterdam
112 AlarmcentraleAmsterdam
Project
112 Alarmcentrale
Opdrachtgever
Politie Amsterdam-Amstelland
Architect
ABT bv / De Twee Snoeken
Locatie
Amsterdam
Projectomvang

950 m² bvo

Doorlooptijd
2011 - 2012

Voor de Politie in Amsterdam begeleidde ABT het ontwerp en de uitvoering van de nieuwe 112 Alarmcentrale. De 112 Alarmcentrale is hét zenuwcentrum voor de politie, brandweer en ambulancedienst. De centrale bestaat uit meldtafels en technische- en nevenruimten. De centrale is 24 uur per dag actief: een uitval is niet acceptabel. Alle systemen zijn daarom in tweevoud uitgevoerd. Er is altijd een tweede, gelijkwaardig systeem dat de functie van een falend systeem kan overnemen. Dit geldt bijvoorbeeld voor de energievoorziening en de koeling. De noodstroomaggregaat en aanvullende UPS-systemen zorgen voor een continue stroomvoorziening.

Meubel gemaakt door Van Der Plas Meubel & Project bv

Akoestiek en verlichting
Ook de akoestiek en verlichting zijn belangrijk in de meldkamer, waar veel mensen tegelijk telefoongesprekken voeren en beeldschermen bemannen. De juiste akoestische voorzieningen en speciaal ontwikkelde dimbare verlichting optimaliseren de omstandigheden waarin medewerkers hun werk uitoefenen. De luchtbehandelingsinstallatie is zo ontworpen dat eventueel verontreinigde lucht de centrale niet kan binnenkomen.

Integratie techniek
In de 112 Alarmcentrale is veel techniek aanwezig die goed geïntegreerd moet worden in de inrichting. Zo is elke meldtafel bijvoorbeeld met zo’n twintig communicatiekabels van verschillende typen aangesloten op systemen in naastgelegen ruimten. Deze kabelbundels zijn onzichtbaar weggewerkt. De inrichting is flexibel: aanpassing en verplaatsing van de meldtafels blijft mogelijk.

Vlekkeloos verlopen
De nieuwe 112 Alarmcentrale is gerealiseerd op de twee bovenste verdiepingen van het gebouw dat gedurende de uitvoering in bedrijf bleef. De oplevering vond plaats kort voor de inhuldiging van Koning Willem- Alexander. Er is uitgebreid getest of de systemen onder alle omstandigheden naar behoren bleven functioneren. Dat bleek het geval te zijn; de troonswisseling is - ook voor de meldkamer - vlekkeloos verlopen.

Deel dit bericht