mobiele overkapping tensairity paardendak_speerpunt ontwerpoptimalisatie
Ontwerpoptimalisatie
Parametrisch ontwerp dak Nationaal Militair Museum Soesterberg_ABT speerpunt ontwerpoptimalisatie
Ontwerpoptimalisatie
Piet Heinkade_speerpunt ontwerpoptimalisatie
Ontwerpoptimalisatie

Een gebouw zo efficiënt mogelijk ontwerpen levert meer op dan een interessante kostenbesparing op energie-intensieve bouwmaterialen als betonstaal en glas. Niet meer materiaal dan nodig in een gebouw verwerken beperkt ook de CO2-uitstoot. Er is immers minder materiaal nodig dat moet worden geproduceerd en vervoerd. Zo levert ontwerpoptimalisatie een belangrijke bijdrage aan een duurzame bebouwde omgeving.

Het ABT-framework is een door onszelf ontworpen en gebouwde database waarin alle denkbare onderdelen van een gebouw staan, van vloeren en wanden tot leidingen, plafonds en installaties. ABT heeft zelf intelligente software ontwikkeld waarmee onze programmeurs geautomatiseerd een ontwerp maken op basis van de in de database opgenomen gebouwonderdelen. Hierdoor kunnen verschillende varianten in korte tijd worden doorgerekend en gedeeld met onze bouwpartners zodat het meest optimale ontwerp kan worden bepaald.

Door een gebouwonderdeel zo waarheidsgetrouw mogelijk te berekenen wordt het inzicht van een gebouw vergroot. Steeds vaker ontwikkelt hoogwaardig rekenen zich tot een virtuele wereld waarin verschillende ontwerpkeuzes uitgetest worden. Dit leidt niet alleen tot meer economische constructies, maar ook tot een beter inzicht in zaken als veiligheid en comfort. Daarnaast wordt de duurzaamheid van het gebouw in veel gevallen ook nog eens  verhoogt. Belangrijk voordeel van deze werkwijze is dat de bouwpartners - opdrachtgever, architect, aannemer – al in een vroeg stadium kennis en informatie delen. Zij kunnen hierdoor vooraf de projectrisico’s in kaart brengen en in de realisatiefase beter samenwerken. 

 

Deel dit bericht