Hoogwaardig rekenen
Hoogwaardig rekenen
Hoogwaardig rekenen

Door een gebouw hoogwaardig te berekenen worden details van een gebouwonderdeel zo waarheidsgetrouw mogelijk inzichtelijk gemaakt. Steeds vaker ontwikkelt hoogwaardig rekenen zich tot een virtuele wereld waarin verschillende ontwerpkeuzes uitgetest worden. Dit leidt niet alleen tot economischere constructies, maar ook tot een beter inzicht in zaken als veiligheid en comfort. Daarnaast wordt de duurzaamheid van het gebouw in veel gevallen verhoogt. 

Hoogwaardig rekenen is niet voorbehouden aan één kennisgebied. Door samenwerking van verschillende kennisgebieden ontstaat er geïntegreerde rekenprogrammatuur. Bij iedere berekening, zoals berekeningen de grond, van constructies, voor brand of luchtstromen, is de rode draad dat er driedimensionaal met eindige elementen wordt gerekend. Dit zogenoemde 3D-FEM rekenen is inmiddels in alle adviesgroepen ingeburgerd en wordt in de BIM-systematiek geïntegreerd.

Met behulp van het rekenprogramma Plaxis 3D is de bouwput van het Groninger Forum volledig gefaseerd doorgerekend. Hierdoor kon de bouwput geoptimaliseerd worden én het risico voor de omgeving nauwkeurig worden bepaald én beheerst. De bouwput is inmiddels in de zeer complexe omgeving succesvol gerealiseerd.

Afbeelding: Diana_Hoogwaardig rekenen_ontwerpoptimalisatie_ABT

Met behulp van CFD-berekeningen in het programma CHAM Phoenix kunnen simulaties voor brand en explosies worden uitgevoerd. Door die simulaties vervolgens te koppelen aan constructieberekeningen in Diana kan een constructie effectief veiliger gemaakt worden.

Het is zelfs mogelijk om de computer zelf te laten berekenen welke constructie optimaal is voor het genereren van de benodigde stijfheid en sterkte. In de GSA software wordt wel de geometrie ingevoerd, maar het programma berekend per onderdeel iteratief wat de optimale doorsnede is. De dakconstructie van het Nationaal Militair Museum kon daardoor 40% economischer ontworpen worden. Daardoor werd ook de CO2 footprint van het gebouw substantieel verlaagd.  

Hoogwaardig rekenen wordt ook optimaal toegepast bij de berekening van windturbine fundaties. De haalbaarheid van dergelijke projecten wordt vergroot doordat hoogwaardig rekenen met Diana tot 30% materiaal per windturbine bespaart.   

Afbeelding: Diana_model_ABT_hoogwaardig rekenen
Deel dit bericht