Lange duur vervormingsgedrag boorpalen

ABT heeft de grenzen verlegd voor de mogelijkheden van dijkversterkingen met grond rondom woningen door het tijdsafhankelijke gedrag van grond af te stemmen op de tijdsafhankelijke vervormingscapaciteit van paalfunderingen.

De goedkoopste vorm van dijkversterking is altijd nog met grondophogingen. En Waterschappen willen daarbij vanzelfsprekend zo min mogelijk panden onteigenen en slopen. Dat betekent dat altijd de grens opgezocht wordt van interactie tussen grondophogingen en de effecten daarvan op nabij gelegen woningen.

Het effect van een grondophoging is altijd een langjarig proces. Paalfunderingen kunnen juist meer vervormingen verdragen als ze langzaam in de tijd optreden dan als dezelfde vervorming opeens ‘optreedt’. Vergelijk het maar met een boekenkast die langzaam doorzakt.

Het grote voordeel van deze aanpak is dat de maatschappelijke impact van een dijkversterking veel minder is. Het alternatief zijn namelijk draconische maatregelen als opvijzelen van woningen, funderingsversterking, damwandschermen rondom woningen of in het ergste geval zelfs amoveren.

Bij ABT gaan techniek en maatschappelijk verantwoord handelen derhalve hand-in-hand!

Deel dit bericht