Building Envelope Engineering

Een integrale benadering van gevel- en dakengineering (Façade Engineering)
De gevels en daken van gebouwen worden steeds geavanceerder, complexer en dynamischer. Nieuwe, spannende en duurzamere materialen worden bedacht, en ook de vorm wordt complexer onder invloed van de huidige reken- en tekentechnieken. Tegelijkertijd blijven de functionele eisen aan wind- en waterdichtheid, thermische isolatie, beheer en onderhoud, maakbaarheid en kosten onverminderd geldig.

ABT Building Envelope Engineering (BEE), is meer dan Façade engineering. BEE wil de laatste ontwikkelingen die vanuit de architectuur en materialen op ons afkomen op optimale wijze verbinden. BEE kan de wensen op het gebied van verschijningsvorm, esthetica en architectuur van een dak of gevel maakbaar, haalbaar en betrouwbaar maken, met oog voor levensduur en duurzaamheid. Dit vermindert het financiële risico binnen bouwprojecten, groot of klein. De gevel en het dak vertegenwoordigen immers 20 tot 30 procent van de bouwsom en is één van de meest lastig uitvoerbare delen van het gebouw.

Slimme gevels door integrale engineering
Het BEE-team van ABT bestaat uit ervaren specialisten uit verschillende kennisgebieden. Bij de gevel komen een divers aantal disciplines samen die allemaal nodig zijn om een gevel te ontwerpen en de technische en financiële haalbaarheid ervan uit te rekenen. Specialisten op het gebied van bouwfysica, constructies, bouwkunde en uitvoeringstechnieken, klimaatinstallaties, akoestiek, brandveiligheid, materialen en detaillering werken nauw samen.

Intelligente gevels door slimme toepassing software
Alle gevels en daken worden uitgewerkt met behulp van BIM, de laatste stand op het gebied van software wordt gebruikt om complexe ontwerpen te optimaliseren. Door vanuit de wiskunde slimme algoritmes te bedenken en die de basis te laten zijn voor het modelontwerp kan het op het eerste oog onmogelijke, toch worden waargemaakt. Door deze informatie parametrisch te benaderen, kunnen we daarbij ook komen tot een vergaande optimalisatie van het ontwerp. Uiteraard moet deze informatie ook na het ontwerp en bouw van de gevel beschikbaar blijven ten behoeve van beheer, onderhoud, en eventueel demontage / sloop.

Door de inzet van een team dat gevel – en dakengineering tot in de puntjes beheerst en dit al diverse malen heeft bewezen, is ABT in staat om architecten en opdrachtgevers snel, gedetailleerd en betrouwbaar te begeleiden naar een blijvend mooie gevel en dak.

Scans van bestaande gevels en daken
Heeft u bestaand gevel of dak met een probleem? Dan kunnen we in een korte tijd een inventarisatie maken van het probleem. Vanuit verschillende disciplines werken we integraal, om samen tot de beste oplossing te komen.

Second opinion
Heeft u een gevel of dak in ontwerp? Dan kunnen we een onafhankelijk advies geven over de haalbaarheid. Bekijk in onderstaande flyer de mogelijkheden:

 

Het Building Envelope Engineering Team van ABT is betrokken bij verschillende gevels en daken, denk aan Museum Boijmans van Beuningen Rotterdam, The Muse RotterdamEarth Simulation LaboratoriumRozet Arnhem en Cruise Terminal Rotterdam. Onderstaand een mooi overzicht in beeld van verschillende BEE-projecten. 

 

Foto's
Verlaan & Bouwstra Architecten
Sarah Blee
Scagliolabrakkee
MVRDV
Ossip van Duivenbode
BARCODE Architects
ABT
ABT
Ossip van Duivenbode
Deel dit bericht