Virtual Reality

Communiceren in 3D
ABT onderzoekt al sinds 2014 de mogelijkheden van virtual reality (VR) binnen de bouw. Om integrale ontwerpoplossingen helder te communiceren, is VR de perfecte tool. Het leidt tot meer begrip en beleving, waardoor gefundeerde beslissingen kunnen worden gemaakt met ontwerpers, gebruikers en ontwikkelaars. Bekijk hier de ontwikkelingen tot nu toe:

VR-lab
In het VR-lab van ABT in Velp en Delft is ieder 3D-model snel om te zetten naar een virtuele wereld die door middel van een VR-headset meteen te ervaren is. Aanpassingen en varianten zijn real-time uit te voeren, waarna het resultaat direct zichtbaar is. VR-techniek is voor alle medewerkers toegankelijk zodat het binnen het dagelijkse engineering- en ontwerpproces toegepast kan worden op een eenvoudige gebruiksvriendelijke manier. Dit heeft er o.a. toe geleid dat VR inmiddels in meer dan 25 projecten is toegepast en het steeds vaker een onderdeel van integraal advieswerk wordt.

Afbeelding: VR Lab-def

VR op locatie
VR-sessies zijn niet enkel voorbehouden aan de VR-labs, met de mobiele sets is het namelijk ook mogelijk om op locatie VR-sessies te houden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan presentaties voor gebruikers of opdrachtgevers. Maar ook aan afstemsessies tussen ontwerpers en adviseurs tijdens een ontwerpteam overleg.

Afbeelding: VR locatie-def

Bekijk onderstaand de VR flyer en bekijk de mogelijkheden voor jouw project.

 

Projectvoorbeelden
Een aantal mooie voorbeelden van VR-toepassingen zijn onder meer Lorentz in het Leidse stationsgebied, maar ook:

Prins Clausbrug Dordrecht
Kenmerkend aan het ontwerp van René van Zuuk Architecten is het openingsmechanisme van de brug. Tijdens de raadsvergadering in Dordrecht is VR gebruikt om de unieke beweging van de brug en de schaal ervan op een realistische manier inzichtelijk te maken. Dit gaf de gemeenteraadsleden meer begrip van de impact van het ontwerp op de stad, zie de video hieronder.

B@ducated Utrecht
Voor B@ducated in Utrecht heeft ABT opdrachtgever Sustay geholpen om het ontwerp op een spectaculaire wijze te communiceren en te presenteren aan de gebruikers. In de virtuele wereld wordt in een paar minuten tijd anderhalf jaar vooruitgeblikt. De gebruikers beleven hoe dit gebouw tot stand komt en wat het eindresultaat in de omgeving gaat zijn. Bekijk voor het resultaat hier de 360 VR video.

Museum Naturalis Leiden
Tijdens het ontwerp van Museum Naturalis zijn interactieve en flexibele ontwerpmodellen gebouwd die met behulp van VR de architecten van Neutelings Riedijk meer inzicht gaven. Zo konden de consequenties – van bijvoorbeeld parameters als diepte, hoogte en breedte van de betonnen gevelelementen van de glaskroon – van vele varianten, op werkelijke grootte beoordeeld worden.  Vervolgens zijn ook voor de 3D-betonelementen met organische reliëfs, verschillende varianten in VR beschouwd om te zien wat parameters als diepte en materialisering voor effect hebben.

Afbeelding: VR ervaring-def

Wil je een van deze voorbeelden zelf beleven in VR? Kom dan eens langs in het VR-lab in Velp of Delft, of wij komen naar jou toe met onze mobiele VR-set! ABT denkt graag mee over de rol van VR binnen jouw project!

Deel dit bericht