Mark van Veghel_banner
Mark van Veghel

Gedurende mijn studie, FAGO aan de TU Eindhoven, werd snel duidelijk dat techniek meer mijn ding was dan de architectuur. En dit is, na 25 jaar, nog steeds zo. Bouwfysica wordt vaak als specialisme gezien, maar is eigenlijk heel breed. Niet alleen warmte en vocht, maar ook geluid en akoestiek, comfort, energiezuinigheid, duurzaamheid en brandveiligheid behoren tot bouwfysica. Daarbij is het een adviesgebied dat zich door voortschrijdende regelgeving en kennis steeds ontwikkelt.

Na de studie ben ik als bouwfysicus begonnen bij een installatietechnisch adviesbureau. Na een aantal jaren heb ik de breedte opgezocht door bij bouwtechnisch adviesbureau ABT te gaan werken. Bouw- én installatietechniek leiden alleen samen tot comfortabele, veilige en energiezuinige gebouwen.

Het vraagstuk van de opdrachtgever staat centraal. Zijn wens (PvE) maar ook de regelgeving (Bouwbesluit) vormen het kader voor mogelijke technische oplossingen. Dit is elke keer weer een interessante uitdaging. Het oplossen van deze technische puzzels blijft enorm boeien. Dit maakt ook dat ik dagelijks met plezier naar het werk loop.

Wat het nog interessanter maakt is de integrale werkwijze bij ABT. Naast de gewenste bouwfysische kwaliteit zijn ook de randvoorwaarden van bouwkundige, installatietechnische en constructieve collega’s van belang. Bouwfysica raakt en ondersteund alle andere disciplines. Samen het optimum vinden is deel van het werk en dat maakt ook  ‘zachte’  kwaliteiten als luisteren en samenwerken erg belangrijk.

 

Deel dit bericht