Kars Haarhuis_banner
Kars Haarhuis

Als constructief ontwerper ben ik altijd op zoek naar innovatie en inventieve oplossingen. Voor het beste resultaat zoek ik buiten de kaders naar de vraag achter de vraag. Wat maakt de constructie tot een succes? Een klein technisch hoogstandje kan een gebouw al laten uitblinken in technisch en/of financieel opzicht.

Technische innovatie vraagt in mijn ogen ook om goede communicatie. Ik maak graag de vertaalslag naar een heldere presentatie van technische concepten. Heldere schetsen die de techniek duidelijk maken voor anderen. Vaak krijg ik hierdoor zelf weer nieuwe ideeën.

Bij ABT werk ik veel aan glazen constructies. Glazen trappen, glazen vloeren en zelfs glazen reuzenrad-cabines. Het mooie is dat de theorie en praktijk hier op een bijzondere manier samenkomen. Bijvoorbeeld door stabiliteit te halen uit glas, waardoor stalen windverbanden achterwege kunnen blijven. Hierdoor worden materialen beter benut.

Het materiaal glas boeit mij al sinds mijn studie aan de TU Eindhoven. In 2010 ben ik afgestudeerd op een maximaal transparant glazen schaaldak. Het dak bestaat vrijwel geheel uit glas, op de stalen spankabels na. Het experimentele model van het schaaldak heeft een overspanning van 5 meter en in nog altijd te bezichtigingen op het ABT kantoor in Delft.

De constructieve uitdagingen met glas en ook andere materialen worden steeds groter. Bij ABT gaan we graag de uitdaging aan. We vinden altijd een antwoord op elke bouwtechnische vraag.

Deel dit bericht