Axel Jacobs_banner
Axel Jacobs

ABT is al sinds begin jaren '90 actief in de windenergie en mag op het gebied van windturbinefundamenten als autoriteit worden beschouwd. Windenergie is momenteel één van de belangrijkste groene energiebronnen en is bovenal ook letterlijk en figuurlijk een dynamische tak van sport, internationaal. Er zijn nog steeds grote ontwikkelingen gaande in de technologie: grotere vermogens, hogere turbines.

Wat mij altijd heeft aangesproken is dat, ondanks dat ik maar een radertje in de totale keten ben, ik een wezenlijke bijdrage mag leveren in de totstandkoming van windenergieprojecten. De grootste risico’s in een windenergieproject zitten niet in de windturbine zelf (dat is immers een 'standaard' fabrieksproduct) maar juist in de omgeving en de ondergrond. Onze klanten realiseren zich dat ook en zoeken daarom naar een betrokken adviseur die ze daarin kan ontzorgen.

Door verder te durven kijken dan je eigen 'kunstje' ontdek je ook nieuwe mogelijkheden om je te verbeteren. Een windturbinefundering is en blijft niets anders dan 'een blok beton op palen' en toch zien de fundamenten er vandaag de dag anders uit dan 20 jaar geleden. Kranen zijn intussen zo groot dat we deze al lang niet meer 'even' op een paar schotten kunnen zetten en ervan uitgaan dat het dan wel goed gaat. Torens zijn zo hoog dat andere constructiemethoden worden ontwikkeld om ze te kunnen blijven transporteren over de weg. Innovatie en creatieve oplossingen blijven nodig. Dat is ook precies wat ABT mogelijk maakt en wat mij sinds 1995 heeft gedreven en nog steeds motiveert.

Na mijn afstuderen ben ik begonnen als constructeur. Ik heb me daarbij ook met geotechniek bezig gehouden. Juist deze combinatie van vakgebieden maakt innovatieve oplossingen mogelijk. Sinds mijn komst bij ABT in 1995 behartig ik de windenergie. Ik constateer dat ik nog lang en met veel plezier mijn bijdrage aan windenergie kan leveren.

Deel dit bericht