De Boekenberg Spijkenisse_ABT_hout_constructies_Rob Hoekstra
hout philharmonie Haarlem_renovatie_bestaande gebouwen speerpunt ABT
Early child hood centre hout_ABT

Hout

Duurzame gebouwen bestaan voor een steeds groter deel uit hout. Het materiaal dankt zijn populariteit met name aan een, in vergelijking met energie-intensieve grondstoffen als beton en staal, CO2-arm productieproces. Nieuwe bewerkingstechnieken maken bovendien een steeds bredere toepassing mogelijk, bijvoorbeeld voor constructies.

De kracht van hout is dat het een natuurlijk materiaal is. Tegelijkertijd is dat ook de zwakte van hout. Want het reageert hierdoor sterk op vocht en droogte, wat respectievelijk leidt tot rot en krimp. En licht zorgt voor verkleuring. Met innovatieve bewerkingsmethodes, waar ABT zelf onderzoek naar doet, kunnen deze tekortkomingen van hout worden opgelost. Waarbij de toepassingsmogelijkheden, van gevels, dakbedekking en afwerking tot zwaardere houtconstructies, afhankelijk zijn van houtsoort en de wijze van be- en verwerking.

Bernard Faber
The Base Schiphol

Projecten
Het atriumdak van The Base op Schiphol bestaat uit houten gelamineerde liggers, die in een diagonaal patroon de ruimte tussen de twee lage vleugels overspannen. De overspanning bedraagt 21,6 meter en de kap heeft een boogvorm met een toog van 3,4 meter. De houten liggers worden onderling gekoppeld door middel van stalen verbindingselementen.

Hout is het sleutelwoord voor het Early Childhood Center in Wassenaar. De school wilde een gebouw dat zowel duurzaam is, als duurzaam voelt. Hierin is ook een bijzondere rol weggelegd voor hout. De speels vormgegeven huid van de nieuwbouw, de entree en de buitenkozijnen zijn van onbehandeld Accoya. Accoya is FSC-gecertificeerd en heeft de Cradle to Cradle Gold Standard. Er zijn vuren kolommen, liggers en dakspanten en Lignatur verdiepingsvloeren. Bamboeparket loopt via de trap omhoog. Voor de entree ligt een terras van Bagkirai, de meubels zijn van hout en de muren van plaatmateriaal. In de oude boerderij is deels een Lariks vloer aangebracht. Historische houten spanten zijn behouden en in de vloer in het achterhuis is van licht bamboeparket. Het resultaat is een overweldigende ervaring van hout; de kinderen kunnen het zelfs ruiken.

 

Deel dit bericht