Ultraslanke hybride trap

ABT realiseert een surrealistisch slanke trap van beton en glas. Met een dikte van ongeveer vijf centimeter overspant de trap een afstand van bijna zes meter. Dat gebeurt zonder ondersteuning of verstijvingsribben. De glazen balustrades, onzichtbaar verbonden met de trap, versterken de illusie van gewichtloosheid. Samen vormen beton en glas een sterke, hybride constructie. De trap vraagt het uiterste van de toegepaste materialen en het vakmanschap van ABT.

De trap, bestemd voor ABT's eigen hoofdkantoor in Velp, is ontworpen door JHK Architecten. Hij bestaat uit één gedeelte en is vier keer slanker dan gangbaar. Om de  trap zo slank te krijgen, moeten beton en glas constructief samenwerken: het glas wordt met het beton verbonden en verstijft en versterkt de trap. Zonder het glas zou de trap werken als een verende plank. ABT berekende de constructie met speciale software.

Vernieuwend stortproces
Vanwege de extreem hoge spanningen in de trap koos ABT voor zelfverdichtende ultra hoge sterkte vezelbeton en een speciale mortel. Het wapeningspercentage is erg hoog. Dat de trap zo slank is, maakte het storten extra lastig: het stroperige, gewapende beton moest door een mal van slechts vijf centimeter zakken. Dit vereiste een innovatief stortproces. Met name het verdrijven van de lucht onderuit de mal vroeg om onconventionele oplossingen. Speciale luchtkanalen in de kist en een zeer fijnmazige verdichtingstechniek vormden de sleutel. De trap is gestort in de fabriek van Romein Beton.

Afbeelding: Trap in tekst_bij project speerpunt

Onzichtbare glasverbinding
De glazen balustrade reflecteert de innovatieve aard van ABT. Het team zocht de absolute grenzen van het materiaal op. Een drielaagse ruit loopt met de hoeken van de treden mee. Dit betekent een glasconstructie met een zaagtand én hoge toleranties, iets wat zelden of nooit vertoond is. In nauwe samenwerking met Si-X, makers in glasarchitectuur, is gezocht naar de juiste productiemethoden. Ook koos de architect voor onzichtbare verbindingen, een droomvraag voor ABT's glasspecialisten. Een lange speurtocht resulteerde in een onzichtbare verbinding in de vorm van stalen strippen die geprefabriceerd op het glas zijn verlijmd. Kleine nokken op deze stalen strippen worden vrijwel onzichtbaar van onderaf vastgeschroefd aan het beton. Zinderend spannende sterktetesten toonden aan dat de sterkte van de verbinding alle verwachtingen overtreft.

Samenwerking
Het constructieve ontwerp vroeg om nauwe samenwerking tussen de glasspecialisten en betonconstructeurs. Niet alleen moesten de wapening en de krachten vanuit het glas op elkaar worden afgestemd, ook kwamen praktische zaken om de hoek kijken. Bijvoorbeeld hoe een deuvel met de juiste tolerantie in een betonnen plaat van zo'n 5 centimeter dik kan worden gestort. Om productietechnische redenen is uiteindelijk gekozen voor het achteraf inboren en verlijmen van deuvels in het beton.

Ver voorbij het gangbare
De sierlijke trap gaat zowel productietechnisch als rekentechnisch ver voorbij de grens van het gangbare. Het revolutionaire ontwerp is een demonstratie van de mogelijkheden van UHSB en glas; UHSB toont zich hierbij als materiaal dat veelzijdig toepasbaar is, zelfs in dunne platen, en nagenoeg onderhoudsvrij. Het glas inspireert als constructief draagkrachtig materiaal dat nu zelfs op de kopse zijde verbonden kan worden aan allerlei materialen, zoals UHSB. ABT voorziet een mooie toekomst voor UHSB en glas.

Deel dit bericht