Milieu-Impact Monitor (MIM)

ABT heeft de Milieu-Impact Monitor (MIM) ontwikkelt; een tool waarbij je met één druk op de knop de milieu-impact van complete gebouwdraagconstructies kunt berekenen en actief kunt sturen op schonere constructies. De MIM draagt daarmee bij aan het waarmaken van duurzaamheidsambities in de bouw. 

Met de MIM is de carbon footprint en de schaduwprijs van de gemodelleerde draagconstructie real-time in Revit te monitoren. Tijdens het ontwerpen van de hoofddraagconstructie is daarbij continu het materiaalgebruik – en de daarmee samenhangende CO2-uitstoot en schaduwprijs – van verschillende ontwerpopties te volgen. 

Lees hier hoe de MIM-tool werkt. 

Duurzaamheidsambitie waarmaken

De MIM-berekening is onderdeel van de integrale advisering op het gebied van duurzaamheid en is een logische vervolgstap in de duurzaamheidsontwikkelingen bij ABT. De tool wordt bij ABT toegepast bij alle constructieve projecten en op de korte termijn ook bij bouwkundige projecten. Daarnaast sluit de MIM aan bij advisering op materiaalniveau, waarbij ook onderwerpen als circulariteit, aanpasbaarheid en flexibiliteit mee spelen.

Een voorbeeld hoe ABT de MIM heeft ingezet, is het project woongebouw Jonas IJburg in Amsterdam. Lees daarover meer in deze blog

Met welke vraagstukken kunnen wij u helpen?

Met behulp van de MIM is de Milieu Prestatie Gebouwen (MPG) al bij veel projecten bepaald. Hierdoor is er al een ruime database opgebouwd. Met onder andere de volgende vraagstukken kan ABT rekening houden in het ontwerpproces:

  • Welke vertrekpunten in het constructief ontwerp kunnen er worden gekozen voor een draagconstructie met een lage milieu-impact? 
  • Wat is het verschil in milieu-impact tussen een stalen, betonnen of houten variant voor de draagconstructie?
  • Wat is het verschil in milieu-impact tussen een betonconstructie gestort met een gemiddelde Nederlandse betonmengsel of een groenere variant hiervan?
  • Wat is de invloed van de gebouwvorm?
  • Door welke wijzigingen aan het ontwerp valt er winst te behalen in de MPG-score?
Deel dit bericht