Terminal Schiphol
Terminal SchipholAmsterdam
Terminal Schiphol
KAAN Architecten and Estudio Lamela
Project scope

100.500 m2 and around 14 million travellers each year

Completion time
2020 - 2023

'One terminal concept'
Schiphol will open its new terminal in 2023 that can welcome around 14 million travellers each year. It will be located to the south of Schiphol Plaza and will be fully integrated in the existing airport. Schiphol is thereby retaining its 'One terminal concept': the airport isn’t a collection of pretty much free-standing terminals, but a compact unit that has all its facilities under one roof. The future-proof design helps to create a positive travel experience, offers an excellent travel process and contributes to the airport’s sustainability ambitions.

Functionality priority
Functionality takes priority. Every day, an average of tens of thousands of travellers need to find their way through the terminal from or to their aircraft, but how do they do that as efficiently as possible? KL AIR put the traveller’s experience first: plenty of daylight, all the space they need to move about and a clear layout – all have a calming effect on travellers. There’s no need to ask where they need to be or what to do, as it’s obvious. Check-in, for example, has been raised to mezzanine level, which is home to the security checks too. It makes things clear: on the ground floor, you’re simply visiting the airport, whereas on the higher floors, you are a traveller.

A large number of measures make the terminal sustainable. For example, the magnificent sweep of natural light into the terminal doesn’t just enhance the experience, but it also almost negates the need for energy to power the lights. The patios help to provide clean air and rainwater is recycled. The energy generated by solar panels is stored in a smart grid first, rather than being converted from direct current to alternating current straight away. Both Schiphol and visitors are able to use this energy straight from the smart grid, to charge their smartphones, for example. The new terminal boasts excellent insulation and careful consideration has been given to ventilation.

The structure is also sustainable, firstly because that allows the space to be laid out in a flexible manner, thereby also making it future-proof. The use of materials is also particularly striking. The quantity of necessary materials has been minimised. For example, advanced calculations have made it possible to use less steel in the roof structure. Natural, recyclable materials with low CO2 emissions have also been chosen.

Role of ABT
The winning design for the terminal was created by KL AIR, a group consisting of KAAN Architecten, Estudio Lamela, ABT and Ineco. Light artist Arnout Meijer Studio, DGMR and Planeground were also involved. An integrated team, consisting of representatives of the partners involved, developed the winning design on site at KAAN in record time. ABT advised on the installations, the construction, the geotechnical engineering, the building physics, the sustainability and the plan of approach and associated methodologies. 

Share this