Sportcampus Zuiderpark
Sportcampus ZuiderparkThe Hague
Sportcampus Zuiderpark
Sportcampus ZuiderparkThe Hague
Project
Sportcampus Zuiderpark
Client
Municipality of The Hague and The Hague University of Applied Sciences
Architect
FaulknerBrowns Architects
Location
The Hague
Project scope

32.230 m² bvo

Completion time
2014 - 2017

Sportcampus Zuiderpark is emerging from the site of former football stadium ADO Den Haag. The building houses a top sports hall, a double width sports hall, a gym and teaching rooms for The Hague University of Applied Sciences and ROC Mondriaan.

Green building in a green environment
The Municipality of The Hague commissioned FaulknerBrowns Architects to develop a unique and sustainable 200x150 metre complex. ABT assisted the British architects from the design phase onwards and was responsible for coordinating and developing the architectural design up to and including realisation. ABT also designed the main supporting structure and is responsible for the geotechnical design.

The building basically consists of three different zones, brought together under a single 20,000 m2 roof. The roof rises from the main entrance to a maximum height of 25 metres, so it is perfectly in keeping with its parkland surroundings. The roof is finished in moss sedum and around 5,000 m2 of solar panels and solar collectors have been fitted. Together with a thermal energy storage system and a number of heat, water and energy-saving measures, the sport complex will be CO2 neutral.

ABT designed an efficient structure based on large-spanning trusses. Optimising the shape of the trusses further reduced the amount of steel in the roof.

Dazzling façade
The façade of the building consists of black prefabricated concrete panels with a vertical relief from ground level upwards. The ribbon makes the façade literally dazzling: 11,000 visually unique lozenges (a shape of window) of red engraved stainless steel with tapered overhangs and head skews give the building a dynamic look. To allow for the curved gable, with its increasing height and variable external dimensions, ABT used a parametric model.

Tekla BIM Award
The Sportcampus Zuiderpark project has won both the Tekla BIM Award in the ‘Special attention to the construction model’ category and the Tekla Global BIM Award. The jury report revealed that the collaboration and efficient use of information were deciding factors.

Share this