Project
Naturalis Biodiversity Center
Client
Neutelings Riedijk Architects
Architect
Neutelings Riedijk Architects
Location
Leiden
Project scope

38.000 m2: 18.000 m2 renovation, 20.000 m2 new construction

Completion time
2014 - 2019

Role ABT

Commissioned by Neutelings Riedijk Architecten, ABT was responsible for the architectural design, construction management, 3D digitization and the technical design of the concrete relief sculptures designed by Iris van Herpen.

Het ontwerp van Neutelings Riedijk Architecten vormt een duurzaam geheel van bestaande gebouwen en nieuwbouw, met voor elke functie van het instituut een specifieke vorm. De centrale (ontvangst) ruimte is een groot en licht atrium. Vanuit deze plek zijn alle delen van het instituut met elkaar verbonden: de oudbouw met de kantoren en de depots, de nieuwbouw met de laboratoria en tenslotte het nieuwe tentoonstellingsgebouw. Op de begane grond liggen openbaar toegankelijke functies zoals het restaurant, de winkel en een tentoonstellingsruimte. De stapeling van de zalen wordt naar boven toe geleidelijk smaller met daarin uitgespaard een trap die als ware als een bergpad omhoog gaat.

Modeontwerpster Iris van Herpen ontwierp op uitnodiging van de architect voor de gevel van het nieuwe museumdeel bijzondere driedimensionale reliëfsculpturen, daarbij geïnspireerd door de collectie van Naturalis en de vormen en patronen in de natuur. ABT en partners hebben deze ontwerpen met digitaal ontwerp, engineering en nieuwe productiemethoden waargemaakt in hoogwaardig wit beton.

Afbeelding: 3432-2199-L-UV-DS-02-exterior nightview

Glaskroon
Het ontwerp valt op door een markante opengewerkte ‘glaskroon’, waarbij architect Michiel Riedijk zich liet inspireren door vormen uit de natuur. De gevels en het plafond van de hal, opgebouwd uit driedimensionale elementen, vormen samen een bladerpatroon. De constructie wordt net als de gevels en het interieur van het museum gerealiseerd in duurzame materialen. Ook bij de installaties is gekeken naar duurzaamheid.

Parametrisch modelleren en VR
Bij het bouwkundig ontwerp van de nieuwbouw van Naturalis is parametrisch modelleren ingezet om de vorm van de complex gevormde betonnen gevelelementen (bladerenpatroon) te genereren. Door gebruik te maken van een parametrische opzet konden eenvoudig meerdere ontwerpvarianten verkend worden. Door het parametrische model direct te combineren met virtual reality kunnen alternatieven op werkelijke schaal en in de context van het gehele gebouw worden beleefd en direct “live” aangepast worden.

“Zijdezachte” betonnen reliefsculpuren

De 2D ontwerpen van Iris van Herpen zijn door ABT vertaald naar digitale 3D modellen door het gebruik van geautomatiseerde computerscripts. Aan de hand van een Virtual Reality applicatie is er vervolgens een levensechte beleving van het kunstwerk gecreëerd (virtual mock-ups). Zo konden ontwerper, architect en opdrachtgever de ontwerpalternatieven op werkelijke schaal en in de context van het gehele gebouw beleven.

Dankzij de toepassing van nieuwe digitale technieken is het ontwerp niet alleen gerealiseerd, maar ook nog eens tot in de puntjes geperfectioneerd. De betonnen vormen lijken nl zijdezacht; alsof ze van stof zijn. Net als de innovatieve couture die Van Herpen maakt voor internationale beroemdheden.

Foto's scagliolabrakkee © Neutelings Riedijk Architects

Share this