La Llotja de Lleida theatre and conference centre
La Llotja de Lleida theatre and conference centreSpain
La Llotja de Lleida theatre and conference centre
La Llotja de Lleida theatre and conference centreSpain
Project
La Llotja de Lleida theatre and conference centre
Client
Municipality of Lleida, Centre de Negocis i de Convencions S.A. Lleida
Architect
Mecanoo architects
Location
Spain
Project scope

37,500 m2 GFA

Completion time
2004 - 2009

The La Llotja de Lleida theatre and congress centre meets the aim of turning Lleida into a city for culture and holding conferences. Moreover, the building designed by Mecanoo architects is suited to the prevailing micro climate in southern Spain. ABT provided the design and execution in cooperation with a local engineering practice.

The wide overhangs are not only spectacular in appearance, but also offer protection from the summer sun and winter rain. Events can also be staged, with the steps of the adjacent buildings being used for seating the audience.

 

Backbones
The overhangs have been constructed using so-called backbones. They have been incorporated out of sight into the walls of the theatre and the conference rooms. The floors above the overhangs are made of steel concrete floors in order to reduce their weight. By contrast, the theatre and the conference rooms have thick, massive concrete floors.

A monumental staircase leads visitors to the large multi-functional hall on the 1st floor. A sloping walkway links this hall to the foyer, where a huge horizontal window offers a view of the city. This is why the façade is constructed from steel quarter beams. This prevents the view from being obstructed by the diagonals of a normal truss beam.

Lafotografica / © Mecanoo architecten
La Llotja de Lleida theatre and conference centre

Natural stone façade
The façade is clad with natural stone from the immediate surroundings. The concrete and natural stone provide mass that not only insulates sound, but also helps to regulate the climate inside the building. This mass is capable of absorbing a great deal of heat and furthermore it makes for more efficient cooling and heating. A large pergola has been laid out on the roof to provide protection from the sunlight to the city terrace below. 

Share this