WRZV-sporthallen: circulair, duurzaam en energieleverend
08 februari 2022
Bouwwereld, december 2021

Wat je niet hoeft te bouwen, heeft ook geen milieu-impact. Vanuit dat oogpunt zijn de nieuwe WRZV-sporthallen in Zwolle slim ontworpen, met oog voor duurzaamheid en circulariteit. Kenmerkend voor de sporthallen is de dakconstructie van houten vakwerkliggers met stalen trekstangen.

Vijf architectenbureaus nodigde de gemeente Zwolle uit voor het ontwerpen van de nieuwe WRZV-sporthallen in Zwolle. AGS Architects won de selectie met een slim en compact ontwerp. Het legde de twee gevraagde hallen in een L-vorm tegen elkaar, combineerde de schone en vuile gang en richtte deze zo in dat de hallen zowel individueel als gezamenlijk te gebruiken zijn. Er is nu zelfs ruimte voor een sprintbaan van 60 meter. De koppeling pakt ook gunstig uit voor andere exploitatiemogelijkheden dan alleen sport. De oksel in de L-vorm van de twee hallen is aangevuld tot een rechthoek. In deze hoek is  een bouwblok met alle technische en facilitaire ruimtes ondergebracht. Ook daarin is AGS Architects optimaal omgesprongen met de beschikbare ruimte en de benodigde faciliteiten. Door de gunstige situering konden de leidinglengtes kort blijven, wat de energieverliezen beperkt.

ABT ontwierp mee op het gebied van bouwfysica, constructie, brandveiligheid en installatieadvies en bewaakte het bouwbudget. Joost Salemink, adviseur bij ABT, licht toe welke keuzes gemaakt zijn op het gebied van circulariteit. 

Verder lezen? Lees hier het volledige artikel (pag. 90)!

Header © Jan Bosch en Henk Wind

Deel dit bericht