Gezonde en veilige lucht in liftcabines
25 juni 2021
REHVA Journal - juni, 2021 - Ad van der Aa, Richard Claessen en Willem van der Spoel (alledrie ABT) en Peter van der Velde (Interland Techniek/Inatherm)

Het veilige en onbeperkte gebruik van ruimten in gebouwen blijkt plotseling geen vanzelfsprekendheid meer te zijn, maar een risico op de overdracht van het SARS-CoV-2 virus. Door richtlijnen te volgen als het vermijden van drukke ruimten, een onderlinge afstand van 1,5 m te behouden, met regelmaat de handen te reinigen, de hoeveelheid ventilatie te verhogen en ramen te openen wordt het overdrachtsrisico zo veel mogelijk beperkt.

Gebouwen hebben echter diverse ruimten waar deze richtlijnen niet kunnen worden gevolgd. Een van deze hot spots betreft de liften in gebouwen. Deze zijn er op ontworpen dat liftpassagiers kortdurend dicht op elkaar staan en zijn doorgaans beperkt geventileerd. De ontwikkeling van een nieuw uni-directioneel downflow ventilatiesysteem Eleminair door ABT  en Interland Techniek biedt hiervoor de oplossing. Het systeem heeft inmiddels zowel de juryprijs als de publieksprijs “De Vernufteling” van de brancheorganisatie NLingenieurs, het KIVI NIRIA en het vakblad De Ingenieur mogen ontvangen. 

Verder lezen? Lees hier het volledige Engelstalige artikel!
Deel dit bericht