Gestapelde woningbouw toekomstbestendig met het EWF-concept
08 april 2021
Bouwfysica - 3, 2020 - Richard Claessen

De Nederlandse woningbouw worstelt momenteel met vraagstukken op het gebied van huisvesting en klimaatverandering. Die vraagstukken worden nu vaak opgelost door meer en/of betere techniek in gebouwen te stoppen. Maar kan het ook met minder techniek? Wij denken van wel. Dit artikel beschrijft hoe het Earth, Wind & Fire (EWF) concept, gebaseerd op natuurlijke principes, een energiezuinige, gezonde oplossing biedt. Het artikel put hierbij uit onderzoeksresultaten uit het RVO/Topsector Energie project TESN118068 Earth, Wind & Fire in gestapelde woningbouw.

Tot 2030 zijn in Nederland één miljoen nieuwe woningen nodig. Voor een deel zijn dat nieuwe woningen, voor een deel zijn dat woningen gerealiseerd door transformeren van kantoor- of andere utiliteitsgebouwen. Volgens het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) wordt een groot deel van de nieuwe woningen in steden of in binnenstedelijke gebieden gerealiseerd. Logischerwijs zit hier veel hoogbouw tussen.

Naast een huisvestingsvraagstuk ligt er ook nog een klimaatveranderingsvraagstuk: ons klimaat wordt steeds warmer en het gebruik van de fossiele brandstoffen die hieraan bijdragen moet worden beperkt...

Verder lezen? Lees hier het volledige artikel!
 
Het artikel ‘Gestapelde woningbouw toekomstbestendig met het EWF-concept’ (Bouwfysica 3-2020) door Richard Claessen (ABT) en Vincent Höfte (nu OMRT) en bijbehorend onderzoek is op 1 april 2021 bekroond met de Ben Bronsema EWF-prijs. 
Deel dit bericht