Spin in het web
08 juni 2022

Stedebouw & Architectuur, nummer 2, mei 2022

Adviseur Gertjan Peters over de integrale functie van de gevel, nu en in de toekomst

“Wat als dit je laatste project is? Welke keuzes maak je dan?”

In een interview met Stedebouw & Architectuur vertelt Gertjan Peters dat het hem vooral gaat om de persoonlijke ambities van de ontwikkelaar, architect of aannemer.  
“Op de vraag ‘wat als dit je laatste project is’, wordt vaak gelachen. Dat is niet gek, want een gesprek gaat al gauw over de verantwoording van een projectontwikkelaar of de stakeholders die bediend moeten worden. Wat je zelf wil, is vaak niet aan de orde. Ik praat dan met de ontwikkelaar, maar om echt tot de kern te komen wil ik wil met de mens praten. Als we het anders willen doen, moeten we koers houden. Wat zijn daarvan de risico’s en hoe beheers je die, sluit je ze uit of deel je ze? Met die vragen raak je de mens en dan is er niemand die zegt dat duurzaamheid niet interessant is. Die drijfveer moeten we erin houden.”

De gevel is daarin allesomvattend. Daarin komen constructie, bouwfysica, brandveiligheid, natuurinclusief, installaties én architectuur samen.
“De kunst is om alle belangen goed uit te engineeren. Elke discipline moet wel bereid zijn water bij de wijn doen om tot de beste oplossing te komen, want wat perfect is voor brandveiligheid is wellicht niet de meest natuurinclusieve oplossing. Je moet elkaar ergens in het midden vinden. En dat midden kunnen we vinden door parametrisch ontwerp.”

Zoals toegepast bij de zonwering van houten lamellen voor The Natural Pavilion. “Prachtig om te zien hoe er ruim duizend varianten mogelijk waren voor de juiste stand van die lamellen. Hier zie je namelijk die tegengestelde belangen: zonnewarmte weren in de zomer en doorlaten in de winter, terwijl je ook nog op een fijne manier naar binnen en buiten moet kunnen kijken.”

Lees hier het volledige artikel.

Met dank aan Reinoud Schaatsbergen. Hele magazine lezen? https://bit.ly/3t5fUOa

Beeld: © Daria Scagliola & Stijn Brakkee

Deel dit bericht