Circulaire gebouwen - doeltreffend sturen op een lage milieu-impact
27 juni 2022

Bouwfysica, nummer 3,  2021

In 2050 moet Nederland volledig circulair zijn. Om dit te realiseren, is per 1 juli een wetswijziging ingetreden van het Bouwbesluit: de aanscherping van de Milieuprestatie voor Gebouwen (MPG). Het Bouwbesluit stelt dat de milieuprestatie-eis – de Milieuprestatie Gebouw (MPG) – in schaduw- kosten (SK m2/BVO per jaar), voor woningen aangescherpt wordt van 1,0 naar 0,8. Dit wordt in 2030 verder verscherpt naar 0,5, om uiteindelijk te komen tot circulaire gebouwen in 2050. Voor utiliteitsgebouwen is er nog geen verscherping bekend. Wat ons betreft, kunnen we hier niet op wachten en is het noodzaak om vanuit de markt in actie te komen en te sturen op een minimale milieu-impact.

In het meest recente NVBV-vakblad Bouwfysica delen adviseurs Charley Meyer (ABT) en Ydo Schuring (abtWassenaar) hun ervaringen met de MPG-methodiek (Milieuprestatie Gebouw) in het kader van circulariteit. Volledig circulair bouwen vraagt naast een zorgvuldige materiaalkeuze, een hele andere benadering van het gebouw en het ontwerp.

Voor vragen over dit artikel of over integraal circulair ontwerp graag contact opnemen met c.meyer@abt.eu of yschuuring@abtwassenaar.nl

Verder lezen? Lees hier het hele artikel.

Beeld: © Rothuizen Architecten

Deel dit bericht