12 februari 2016

Zuidhorn krijgt nieuwe spoorbrug

De huidige spoorbrug in Zuidhorn wordt vervangen voor een aanzienlijk langere en hogere spoorbrug. De nieuwe spoorbrug over het Van Starkenborghkanaal ligt in het traject Groningen - Leeuwarden. De brug zal eind 2017 gereed zijn.

De nieuwe spoorbrug krijgt een doorvaarthoogte waar schepen met vier lagen containers onderdoor kunnen varen. De brug overspant een lengte van 160 meter waardoor de brug in één keer de verbrede vaarweg en de wegen naast het kanaal overbrugt. De totale bruglengte is ruim 200 meter. Door deze ingreep is een vlotte en veilige doorvaart mogelijk.

Design Construct project
De opdrachtgever van het project is ProRail. Het project is door ProRail uitgezet als een  Design en Construct project (UAV-GC). Max Bögl heeft de tender gewonnen. ABT is ingeschakeld om Max Bögl te adviseren in de tenderfase, het Definitief Ontwerp en de Uitvoeringsfase. ABT heeft vanuit het verleden een nauwe samenwerking met SSF. SSF is een Duits ingenieursbureau uit München.  Samen met SSF adviseren we de diverse constructieve en geotechnische aspecten van het project, zoals de stalen bovenbouw, het betonnen brugdek, de brugfunderingen, en de geotechnische aspecten van de aardebaan en de funderingen. Verder heeft ABT een rol in het kader van de Systems Engineering, adviseert over hulpconstructies.

Deel dit bericht