18 mei 2016

Zevenaar krijgt spooronderdoorgang met innovatieve fundering

In Zevenaar is de aanleg van een spooronderdoorgang in volle gang. In opdracht van ProRail werkt Van Spijker Infrabouw B.V. uit Meppel aan de realisatie van de tunnel, ABT verzorgt het ontwerp van de constructie.

Buitengewone fundering
Een bijzonder project: vanwege een kruisend tracé van leidingen hebben de geotechnici en constructeurs van ABT een buitengewone fundering ontworpen. Door de geringe beschikbare constructiehoogte, de benodigde overspanning van 8 meter en het relatieve hoge grondwater is er gekozen voor een permanente functie van de onderwaterbetonvloer.

Primeur
Om de permanente functie te realiseren, is de 1,2 meter dikke onderwaterbetonvloer voorzien van staalvezels. Over deze vloer wordt een constructieve vloer aangebracht, die in de eindfase samenwerkt met de staalvezel gewapende onderwaterbetonvloer. Het project in Zevenaar heeft daarmee de primeur voor het zogenaamde principe van de ’geïntegreerde keldervloer’. Dit najaar wordt ditzelfde principe ook op grote schaal toegepast voor de Boerenweteringgarage in Amsterdam. 

Afbeelding: Model_geintegreerde keldervloer
Deel dit bericht