‘Zakelijke’ kwaliteit voor woningbouwbudget
21 juli 2020
Voor het Lorentz-project in Leiden is alles uit de kast gehaald om een zeer hoogwaardig gebouw te ontwerpen voor een lage vierkante-meterprijs. “Zeg maar: de kwaliteit en uitstraling van de zakelijke markt voor een woningbouwbudget”, aldus Gyuszi Florian, senior adviseur bij ABT.
 
“Vooraf slim nadenken over optimale inzet van middelen”
 
Lorentz is een imposant nieuw multifunctioneel complex bij het Centraal Station. Het 50.000m2 grote gebouw biedt onderdak aan winkels, kantoren, horeca, parkeergarage, fietsenstalling en 167 appartementen en penthouses. De eerste fase, die recent is afgerond, omvatte de bouw van de plint (4 bouwlagen) en twee woontorens.
 
Namens aannemerscombinatie Van Wijnen-Hurks was ABT verantwoordelijk voor de bouwkundige planuitwerking en delen van het BIM-management voor het complex. “Met Neutelings Riedijk Architecten stond het ABT-team voor de uitdaging om met een beperkt budget een zo hoog mogelijke kwaliteit te bereiken”, legt Gyuszi Florian uit. “Dat is gelukt door samen vooraf heel slim na te denken over hoe je de beschikbare middelen optimaal inzet en in elk detail maximale waarde toevoegt.”
 
De gevels zijn daarvan een goed voorbeeld. “Als bouwteam hebben we de maatvoering van de plattegronden heel nauwkeurig afgestemd op de standaard gevelplaten uit de fabriek. Zo voorkwamen we zaagverlies en hoefden we geen dure, op maat gemaakte passtukken te bedenken voor de hoeken. Hierdoor konden we een mooier gevelmateriaal toepassen voor dezelfde prijs. Door dit principe van voordenken overal toe te passen, kwamen we tot een gebouw waarvan veel mensen niet zullen geloven dat zoiets voor zo'n budget kan worden gerealiseerd.”
 
Voor meer informatie: g.florian@abt.eu | +31 (0)6 53 67 68 22
 
Dit artikel is gepubliceerd in het ABT Magazine, juni 2020.
 
foto’s: ScagliolaBrakkee © Neutelings Riedijk Architects
Deel dit bericht