20 april 2017

Winnaars Gouden A.A.P bekend: Tijdelijke Rechtbank Amsterdam én Crystal Houses

De winnaars van de Amsterdamse Architectuur Prijs – de Gouden A.A.P. – zijn bekend. De winnaars zijn gekozen uit tien genomineerden. De vakjury heeft de Tijdelijke Rechtbank Amsterdam uitgeroepen als winnaar. Crystal Houses werd door het publiek verkozen als favoriet.

Crystal Houses
De glazen gevel van de Chanel-winkel aan de P.C. Hooftstraat – Crystal Houses genoemd – bestaat uit UV-verlijmde, massieve glazen stenen. Niet alleen de stenen, maar ook de kozijnen en de paneeldeur zijn uit glas vervaardigd.  Nog nooit eerder is er een zelfdragende gevel gemaakt van massieve glazen bakstenen. Het publiek weet dit te waarderen, blijkt uit het publieksjuryrapport.

Rol ABT bij Crystal Houses
Architectenbureau MVRDV en Gietermans & van Dijk ontwierpen dit bijzondere project en kwamen tot een gevel van glazen bakstenen, in vorm identiek aan de bestaande 19e-eeuwse gevel. Een dergelijke glazen gevel was nog niet eerder vertoond en moest niet alleen mooi, maar ook veilig zijn. ABT kon – op basis van haar ervaring – de technische haalbaarheid van dit project aantonen. Parallel aan de eerste materiaalonderzoeken aan de TU Delft, heeft ABT de constructieve  kaders kunnen vaststellen. Ondersteund door geavanceerde berekeningen is de haalbaarheid van de gewenste glazen gevel aangetoond. In later stadium zijn – aangevuld met de definitieve onderzoeksresultaten van de TU Delft – uitgebreide veiligheidsbeschouwingen opgesteld. Hierin werd rekening gehouden met diverse calamiteitenscenario’s, als ook een mogelijke ramkraak. Meer weten? Lees verder op dearchitect.nl

Tijdelijke Rechtbank Amsterdam – cepezed
Het Rijksvastgoedbedrijf bouwt de komende vijf jaar aan een nieuwe rechtbank aan de Parnassusweg in Amsterdam. Om de rechtspraak in de tussentijd te faciliteren, is de Tijdelijke Rechtbank Amsterdam opgezet. Er zijn enkele slimme innovaties toegepast voor deze tijdelijke locatie. Welke dit precies zijn? Lees verder op dearchitect.nl.

Afbeelding: mvrdv_daria scagliola & Stijn Brakkee_crystal_houses_afbeelding_in_tekst_glas
Deel dit bericht